Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

28. 02. 2014. 23:33 >> 23:40

BOLE BOŠKOVIĆ

''Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO''

U Podgorici je danas promovisan novi filmski projekat, renomiranog crnogorskog kompozitora i autora filmova, Bola Boškovića, pod nazivom ''Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO.''

 

Pozorišni reditelj i kulturni poslenik Blagota Eraković je istakao da su u  ''savremenom stvaralaštvu, bolje reći u populizmu stvaralaštva, rijetki autori koji se izdvajaju svojom osobenošću , odnosno autorskom originalnošću''.

''Za bitije je trebao veliki stvaralački napor , a za nebitije nikakav , rekao je Njegos ! Ako znamo u kom vremenu živi i stvara autor čije djelo naslovljeno nepretenciozno ''Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO'', moramo prije svega iskazati divljenje. Kako biti svoj u opštem gubitku kriterijuma kada se gube skoro sve prave vrijednosti i opštem sivilu gdje se ne prepoznaje kvalitet od gomile kičca i besmisla ! Boskovicev talenat nije dozvolio da bude zatopljen .Naprotiv , on snažno i sa svakim novim , bez obzira bio to filmski ili muzički, sve snažnije sve znakovitije uporno traga za originalnim, neistraženim, često od većine neviđenim i nedoživljenim ...Pjesnik je rekao ''Progovoricu na leđa ako mi usta začepe krpom, o šumo gusta ...“ Zaista nema te šume guste koja može zakorovati istinski Boskovićev talenat. Njegov osjećaj za osobito , originalno, iskazuje se po svemu do sada neviđenim i nepoznatim  djelom, na ovim prostorima, a može se reći i šire. On pažljivo bira objekte i motive svoga stvaralaštva i jedinstvenim osjećajima za iskaz svoga talenta ostvaruje jedinstveno umjetničko djelo koje možemo nazvati svojevrsnom poetikom zvuka i slike, ili kratkim filmskim etidama , najbližim dokumentarnom filmu. Značaj Boskovićevog djela je u pravom smislu te riječi „ostavština za budućnost“ , ako već to i nije, jer slike , odnosno video materijal njegovih filmova je iz raspona od više od  dvadeset godina ! Tvrdeći ovo mislim na najblaže rečeno, opšti nemar koji u Crnoj Gori kao da postaje tradicija, te da treba „ uništiti sve prošlo i staro “ da bi se krenulo u izgradnju još prošlijeg i starijeg ! Zaborav je u nas opšta kategorija, koja kod nas pripada svim uzrastima, politikama i vremenima, nepoznavajući i nepriznavajući kategoriju zapisanu u memoriju svjetske bastine da  narod koji ne čuva i ne uči od prošlosti , ne zaslužuje budućnost “ ! Siguran sam da tako neće biti sa stvaralaštvomBoleta Boškovića koje treba da ostane trajna vrijednost i memorija ovog vremena'', kazao je Eraković. 

Branko Baletić , poznati crnogorski filmski reditelj , koji vec duže u kontinuitetu prati Boskovićevo filmsko i TV stvaralaštvo, istakao je:

''Bola Boškovića smatram značajnim filmskim i televizijskim autorom, dokumentaristom čija djela prevazilaze običnu dokumentarnu formu zbog svojeg poetskog izraza i izuzetne sofisticiranosti, u obradi jedne jedine teme, kojoj je u potpunosti posvetio sebe, a to je Crna Gora ! Nebrigom smo uništavali dokumenta, svjedočanstva o nama, zato svako filmsko, ali i muzičko ostvarenje koje je realizovao Bole Bošković ostaje kao trajan trag u nekoj budućoj estetizovanoj istoriji ovog podneblja. Tiho, van bučnih i krajnje izreklamiranih tokova, Bole Bošković i dalje obilazi Crnu Goru i bilježi njenu istoriju, ljepotu i snove'', kazao je Baletić.

Autor Bole Bošković naglasio je da je riječ o kontinuitetu stvaralaštva inspirisanog prirodnim ljepotama i istorijom Crne Gore .

''Muzičko dokumentarna forma, simbolično nazvana ''Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO'', u svojih 50 -ak epizoda, koje se nalaze na ovom ovom duplom DVD izdanju, nažalost u većini slučajeva oslikava Crnu Goru, koje više nema ! Crna Gora jeste zemlja čarolija i svijet tajanstva u kojoj  još uvijek, ali na nažalost na sve manje mjesta, caruju legende i bajke o Vojislavljevićima, Balšicima , Crnojevićima i Petrovićima. Mjesto, gdje se sve ono što je nestvarno, može učiniti stvarnim . Potrudio sam se da kroz muzičke razglednice, podjednako predstavim kako sjeverni, tako i kontinentalni, odnosno primorski dio Crne Gore. Snimci sa kopna , mnogih vodenih površina, iz vazduha i pod vodom, ujedinjeni u namjensku cjelinu, sa autentičnom muzikom, ni mene samoga poslije toliko pregledavanja materijala, ni danas ne ostavljaju ravnodušnim .To je i razlog inspiraciji, koja me je navela da mnoge epizode krstim kao ''Kameno more'', ''Zaleđena idila'', ''Zlatna obala'' ili ''Durmitorski let''. Bilo bi mi drago , ako ce se oni koji budu gledali ovaj finalizovani četvorosatni muzičko dokumentarni materijal  , zahvaljujući čarobnoj ljepoti ove prirode, osjećati barem dijelom lijepo i s anđelima, kao što je bilo meni i za vrijeme snimanja i za vrijeme montaže'', istakao je Bošković.

''Muzičke razglednice Crne Gore NUOVO'' će distribuirati dnevni list Pobjeda.

''Muzicke razglednice Crne Gore NUOVO '' su četrnaesti samostalni Boškovićev projekat iz oblasti  filma i muzike. Na duplom DVD izdanju nalazi se preko 4 sata, kako jedinstvenog filmskog tako i muzičkog materijala, koji će čitaoci Pobjede, u narednih mjesec, moći da kupe po propagandnoj cijeni od 9,99 eura.

 

 

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније