Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Ljiljana Bojović, Radio CG ]

06. 06. 2023. 07:08   >>  07:08 1

ZAHTJEV KOTOR ARTA

Zahtjev za dodjelu državljanstva čelisti Prokofjevu još u proceduri

Zahtjev da ruski čelista Dmitrij Prokofjev dobije crnogorsko državljanstvo i dalje je u proceduri, potvrdili su Radiju Crne Gore iz Ministarstva kulture i medija, koje treba da da mišljenje, a na osnovu inicijative koju je krajem prošle godine pokrenuo festival Kotor Art. Prije mjesec učinili su to i javno, otvorenim pismom ministarki kulture, ali odgovora i dalje nema. U MUP-u, kažu, da je po proceduri, sve u rukama resora Maše Vlaović.

Već niz godina ruski čelista svjetske reputacije Dmitrij Prokofjev prisutan je na našoj muzičkoj sceni.

Dugo je bio vođa sekcije čelista Crnogorskog simfonijskog orkestra, gostujući profesor na Muzičkoj akademiji na Cetinju, član je KotorArt trija, te solista i kamerni muzičar koji je nastupao na nebrojenim koncertima u našoj zemlji. Sveukupnim angažmanom i djelovanjem, podigao je kvalitativnu ljestvicu po pitanju izvođenja i doprinosa popularizaciji klasične muzike kod nas, smatra umjetnički direktor Kotor Arta Ratimir Martinović.

Stoga je ministarki kulture Maši Vlaović uputio i pismo sa preporukom da Dmitrij Prokofjev dobije crnogorsko državljanstvo.

“Radi se o visoko-stručnom kadru, koji je Crnoj Gori prosto neophodan. Obrazložio sam i kroz prateću dokumentaciju dodatno argumentovao da bi Prokofjev bio potencijalno dobar kandidat i da bi ministarstvo možda moglo uzeti u razmatranje davanje državljanstva jednom takvom muzičaru”, naveo je Martinović za Radio Crne Gore.

Na to su, napominje umjetnički direktor Kotor Arta, više puta ukazivali čelnicima minstarstva kulture. Prije mjesec to su učinili i otvorenim pismom.

“Razlog zašto smi mi to javno uradili jeste okolnost da pored pokušaja da dobijemo bilo kakav, pa makar i negativan odgovor, ništa nismo dobili iz Ministarstva kulture i medija, te smo bili primorani da napišemo pismo i da na taj način pokušamo da dobijemo neki suvisao odgovor”, pojašnjava Martinović.

Iako u Kotor Artu stav Ministarstva čekaju od novembra prošle godine, odgovor na pitanje, hoće li podržati prijem ruskog čeliste u crnogorsko državljanstvo, od tog resora tražio je i naš Radio.

“Ističemo da je zahtjev za davanje mišljenja u vezi sa prijemom u crnogorsko državljanstvo za Dimitrija Prokofjeva u proceduri, te da je za davanje mišljenja ministarstva povodom ovako važnog pitanja potrebno konsultovati više stručnih i profesionalnih lica na crnogorskoj kulturnoj sceni, a u sve u cilju donošenja zakonite odluke primjenom kriterijuma za utvrđivanje naučnog, kulturnog, privrednog i sportskog interesa Crne Gore za sticanje crnogorskog državljanstva”, navode iz Ministarstva kulture i medija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti ovo pitanje, podsjetilo je na proceduru i uslove za dobijanje crnogorskog državljanstva. Za Radio CG, kažu, da je sve u rukama Ministarstva kulture, kojem bi Prokofjev trebalo da se obrati sa zahtjevom za davanje mišljenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo.

“Ukoliko je Ministarstvo kulture i medija stava da je prijem ovog lica u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za kulturni interes Crne Gore, potrebno je da isto nekom od trojice predsjednika – države, Skupštine ili Vlade, dostavi mišljenje da je prijem imenovanog u crnogorsko državljanstvo od posebnog značaja za kulturni interes Crne Gore radi eventualnog davanja i dostavljanja ovom Ministarstvu na dalji postupak predloga za prijem u državljanstvo”, navode iz MUP-a.

Od maja prošle, do maja ove godine, donijeto je 17 rješenja o prijemu u crnogorsko državljanstvo, a na osnovu inicijative ovlašćenih predlagača i mišljenja nadležnih ministarstava, stoji u dopisu, koji nam je dostavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније