Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

12. 06. 2023. 08:42 >> 08:58

DO 14. JUNA U DODESTU

Revija filmova proslavljenog glumca i režisera Pola Njumena

Filmski program KIC "Budo Tomović" kroz reviju "Filmski asovi" koja je posvećena velikanima filma, od danas, 12. juna do 14. juna predstaviće ostvarenja poznatog holivudskog glumca i režisera Pola Njumena.

Kako navode u KIC-u, riječ je o legendi filma, dobitniku prestižnih nagrada koji se dokazao u svim sferama stvaranja filma od glume, preko scenarističkog i producentskog segmenta, pa do režiranja.

Prvog dana revije biće prikazan filmski klasik reditelja Roberta Rosena "Hazarder" iz 1961. godine koji na vrlo intrigantan i autentičan način upoznaje gledaoce sa svijetom profesionalnog bilijara. Ova inspirativna drama o talentovanom igraču bilijara Ediju Felsonu, godine 1962. od devet nominacija među kojima je i nominacija Pola Njumena za najbolju mušku ulogu, nagrađena je Oskarom za najbolju crno-bijelu fotografiju i scenografiju. Iste godine, film je nagrađen najprestižnijom britanskom filmskom nagradom BAFTA u kategorijama najboljeg filma i inostranog glumca.

Glavnog junaka, Pol Njumen, maestralno je tumačio i u nastavku "Hazardera", filmu "Boja novca" (1986) koji će publika moći da pogleda drugog dana revije. U okviru ove drame redatelja Martina Skorsezea koja se temelji na istoimenom romanu američkog književnika Voltera Tevisa, Pol Njumen je bio mentor mladom i veoma arogantnom igraču bilijara kojeg glumi Tom Kruz. Od četiri nominacije uključujući one za najbolji adaptirani scenario i sporednu žensku ulogu, film je 1987.godine zasluženo nagrađen Oskarom u kategoriji za najbolju glavnu mušku ulogu, u kojoj je još jednom briljirao Pol Njumen.

Završnicu revije obilježiće intrigantna drama "Presuda" (1982) sa Polom Njumenom u jednoj od najuspješnijih uloga u karijeri. Riječ je o trileru Sidnija Lameta koji se temelji na istoimenom romanu američkog advokata i pisca Berija Rida u kojem sredovječni advokat preuzima slučaj ljekarske nesavjesnosti kako bi vratio izgubljeno poštovanje. Film je 1983.godine nominovan za Oskara i Zlatni globus u pet kategorija, uključujući one za najbolji film, režisera, glavnu mušku ulogu (Pol Njumen) i sporednu mušku ulogu.

"Pol Njumen je bio jedan od najpoznatijih glumaca 50-ih i 60-ih godina, pa je pri selekciji jedan od filmova morao biti iz tog perioda, međutim on je bio jedan od rijetkih koji je uspješno preživio tu smjenu glumaca 80-ih i 90-ih godina, nesmanjenim tempom radio uspješno,  što govore i ostala dva filma koja smo uključili u reviju", kazao je Popović.

Projekcije filmova biće organizovane u sali DODEST, od 20 sati, a ulaz je besplatan.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније