Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Nevenka Jovović, TVCG ]

15. 11. 2023. 20:20 >> 20:56

OKRUGLI STO

Njegoša i njegova djela ne spuštati na nivo dnevne politike

Okrugli sto na temu Izazovi pozorišnih interpretacija Njegoševog djela - Scenska tumačenja Gorskog vijenca, održan je u Crnogorskom narodnom pozorištu, povodom Njegoševog dana, crnogorskog praznika kulture, 210 godina od Njegoševog rođenja, kao i 70 godina postojanja nacionalnog teatra.

U toku 70 godina Crnogorskog narodnog pozorišta predstavu Gorski vijenac su režirali Nikola Vavić, Blagota Eraković, Branislav Mićunović i Dijego de Brea. Ta tumačenja, kako je kazao Ilija Subotić, predstavljaju značajne datume u istoriji južnoslovenskog pozorišta.

"Blagota Eraković, Branislav Mićunović i Dijego de Brea su umjetnici koji su svojim radom učinili mnogo na otkrivanju onih slojeva Njegoševog djela zahvaljujući kojima se to djelo ne da zatvoriti u bilo kakve interpretativne klišee što je i svojevrsna poruka da Njegoša trebamo doživljavati kao savremenika s kojim vodimo stalni dijalog", kazao je Subotić.

Nakon Nikole Vavića koji je 1960 godine režirao Gorski vijenac u Crnogorskom narodnom trinaest godina kasnije 73. režiju potpisuje Blagota Eraković. Njegoš je, kaže Eraković, prije svega dramski pisac, a ipak su ga najmanje izučavali dramatičari.

"I Gorski vijenac i Šćepan mali su briljantne drame. Tri aristotelovska principa su kod Njegoša u obje drame zavedena: jedinstvo mjesta i radnje, sukob, dijalog", kazao je Eraković.

1997. godine na otvaranju nove zgrade Crnogorskog narodnog pozorišta izveden je Gorski vijenac u režiji Branislava Mićunovića. Reditelj Mićunović ističe da treba izbjegavati svođenje Njegoša i njegovog djela na dnevnu politiku.

"On se ne tiče ni jednog nacionalnog pitanja. Njegova sloboda i nacionalna sloboda u njegovom djelu je ljudska sloboda. Dovoditi ga u kontekste crnogorskog naciona, srpskog naciona, bošnjačkog naciona mislim da je to bila greška", kazao je Mićunović.

"Da smo bezbjednost zamijenili za kreativnost i da smo njegov heroizam u stvari zamijenili za konformizam", kazao je de Brea.

Osnovno pitanje je, kako kaže Janko Ljumović, da li smo pročitali na pravi način vrijednosti koje nam nudi Njegoš.

"Upravo su ove tri predstave dokaz da su čitane iz duha savremenosti tog doba kada su se stvarale, sve suprotno bi bilo nešto,onda mi ne bi govorili o ovim predstavama danas. One pokazuju koliko je važan taj duh savremenosti i metod i metodologija savremenog trenutka", kazao je Ljumović.

Emancipacija, katarza, sloboda. Ove vrijednosti je donio Gorski vijenac kroz vrijeme Crnogorskog narodnog pozorišta. A to bi kako zaključuje Ljumović trebalo da budu i vrijednosti našeg društva.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније