Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ PR centar ]

25. 01. 2024. 13:20 >> 13:21

U Muzičkom centru

Predstavom "Maskarada" predstavljen Crnogorski baletski ansambl

Crnogorski baletski ansambl (CBA) prvi put se predstavio publici pretpremijernim izvođenjem baletske predstave "Maskarada" i oduševio publiku izuzetnim umjetničkim izrazom, spajajući klasični i savremeni balet, obogaćen humorom i neposrednom interakcijom sa izvođačima.

Na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) premijerno su se predstavile članice i član novoosnovanog CBA: Ksenija Sinđić, Staša Šćepanović, Katarina Vujošević, Tamara Radonjić, Tijana Dragović, Danijela Simić, Katarina Vujoševič, Alina Tsoumou, Jana Jovićević i Vladimir Sekulić.

Koreograf predstave je Aleksandar Ilić, asistentica koreografa Federika Vinćifori. Dizajn zvuka radio je Dejan Božović, a kostime Aleksandra Moštrokol.

Nakon premijernog izvođenja predstave, Ilić je istakao da im je pružena jedinstvena sloboda i prilika da se u okviru „Maskarade“ posvete klasičnom baletu, omogućivši balerinama i baletskom igraču da briljiraju s materijalom koji je duboko ukorijenjen u klasičnoj baletskoj tradiciji.

"Sa druge strane, otvorila se mogućnost za ubacivanje dramatičnih momenata prožetih humorom, čime smo postigli da predstava nije samo linearni tok igre, već i iskustvo koje uključuje direktnu interakciju s publikom. Smatram da smo uspješno postigli tu dinamiku", kazao je Ilić.

Pojasnio je da se priča u "Maskaradi" temelji na narativu ljubavi i traganja za njom, zaljubljivanja, lutanja, sanjarenja, ali i da sadrži elemente crnog humora.

"Predstava je konstruisana tako da može da komunicira i sa mladom publikom što je meni bilo važno, ali i da se njihovi pratioci, ovi malo stariji, isto tako zabave i prepoznaju neke elemente iz sopstvenog života kao što su slučajni sastanci, nedolasci na sastanke itd", kazao je Ilić.

Damjanović: Lijep početak profesionalnog nacionalnog ansambla

Poslovna direktorica MCCG Isidora Damjanović, koja je idejni tvorac CBA, izrazila je zadovoljstvo rezultatima i ozbiljnim pristupom predstavi "Maskarada".

"Nakon dvije godine eksperimentalnog rada baletskog studija, dvije audicije, puno proba, pedagoških časova, uslijedilo je izvođenje vrlo ozbiljne predstave. 'Maskarada' je u koreografskom smislu veliki izazov, a kostimi i scenografija su vrlo ozbiljno osmišljeni. Ovo je jedan jako lijep početak profesionalnog nacionalnog ansambla", navela je Damjanović.

Najavila je da će sljedeće sedmice biti raspisan konkurs gdje će se balerine koje su prošle audiciju zvanično prijaviti i zaposliti u MCCG.

Govoreći o planovima za CBA, Damjanović je kazala da će sljedeću predstavu vjerovatno raditi u aprilu.

"Predstoji nam i adaptacija predstava "Mediteran" i "Tre sorele". Po mitu, tre sorele su zatočene sa bratom u kući, ali u ranijem periodu nismo imali brata pa smo kreirali predstavu sa brodom. Sad imamo baletskog igrača i pruža nam se prilika da ispoštujmo priču onako kako jeste. Tako da spremamo dvije premijere i adaptaciju Tre sorele", navela je Damjanović.

Tomašević: Podgorica odlučila da se oslanja na svoje kadrove

Profesor Vladimir Tomašević, koji je rukovodilac Instituta za Umetničku igru iz Beograda, smatra da je premijerno predstavljanje CBA antologijski trenutak za crnogorsku scenu.

"To je jedan izuzetno bitan tradicionalno-kulturno-umjetnički trenutak. U našem regionu se u ovom trenutku oslanjamo na jednostavne i brze solucije. U igračkom smislu, kupuju se igrači da bi se dobili brzi rezultati. Meni je božanstveno što je Podgorica riješila da se oslanja u svoje kadrove", naveo je Tomašević.

Istakao je da je predstavljanje CBA rezultat dugogodišnjeg rada i uspjeha menadžmenta MCCG, vjerujući da je ovo tek početak koji će otvoriti vrata mnogim izuzetnim umjetničkim ostvarenjima u budućnosti.

Asistentica koreografa Federika Vinćifori rekla je da joj predstavlja veliko zadovoljstvo što je u Crnoj Gori i što je dio tima koji je realizovao predstavu „Masakrada“.

"Velika je stvar što konačno imate CBA u Crnoj Gori, što mi predstavlja naročito zadovoljstvo. U ovoj predstavi prepliću se klasični i moderni balet, tako da smo mogli pokazati koliko su igrači spremni u različitim stilovima, što smatramo veoma bitnim", istakla je Vinćifori.

Sinđić: Za prvo predstavljanje CBA uradili odličan posao

Članica CBA Ksenija Sinđić kazala je da je predstava jako zahtjevna, kako tehnički, tako i u smislu glumačke izvedbe.

"Moram da priznam da smo se borile do posljednjeg daha zato što su nam probe bile naporne. Imale smo malu pauzu tokom praznika, ispite i to je sve trebalo da se uklopi. Mislim da smo se dobro izborile i da smo izbukle reakciju od publike. Za prvo predstavljanje mislim da smo uradili odličan posao, ali i da smo ispunili očekivanja publike“, navela je Sinđić.

Njena koleginica Tamara Radonjić kazala je da su igrači uživali u premijernom izvođenju „Maskarade“.

"Bilo je divno igrati pred našom publikom. Prvi put smo se predstavili kao CBA zvanično, zbog toga je za nas je ova premijera bila posebna. Nadam se da je publika uživala, a po onome što smo vidjeli mislimo da jeste“, navela je Radonjić.

Smatra da je ovo samo početak rada CBA i da u perspektivi mogu da napreduju.

"Ova predstava je bila izazovna za nas, jer je kombinacija klasičnog i modernog baleta. Pripremali smo je jako dugo, probe su bile naporne", rekla je Radonjić.

Članica Staša Šćepanović kazala je da je predstava Masakrada bila potpuno drugačije iskustvo u odnosu na prethodne dvije koje su izveli na sceni MCCG.

"Ova predstava je imala dosta elemenata klasičnog baleta, komedije, interakcije sa publikom. Pokušali smo da napravimo tako da bude predstava interesantna publici. Čini mi se da smo u tome uspjeli i da su reakcije publike bile jako pozitivne“, navela je Šćepanović.

Član CBA Vladimir Sekulić kazao je da mu je predivno iskustvo bilo u proteklih mjesec i po tokom kojeg su radili na pripremi predstave „Maskarada“.

"Velika mi je čast što sam igrao u ovoj predstavi, kao i u svim budućim. Privilegija je bila igrati sa koleginicama. Pipreme za predstavu su bile zahtjevne. Uživali smo na sceni i zadovoljni smo premijernim izvođenjem predstave“, rekao je Sekulić.

I Alina Tsoumou, članica CBA, smatra da je izvođenje predstave proteklo uspješno.

"Pipreme za predstavu su tekle dobro. Koleginice su veoma profesionalne i zadovoljna sam odnosima u ansamblu“, navela je Tsoumou.

Premijera predstave biće upriličena večeras na Velikoj sceni MCCG sa početkom u 20 sati.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније