Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

21. 02. 2024. 13:01 >> 14:32

tamara vujović

"Dobro nijesmo rušili, što je grbo-ispravljamo i tražimo odgovornost"

U proteklih 100 dana Vlade Ministarstvo kulture i medija nije rušilo ono što su prethodnici dobro uradili, a što je "grbo rođeno" isparavljaju koliko se može, i traže odgovornost, saopštila je ministarka Tamara Vujović. Kazala je da su obezbijedili povećanje sredstava za kulturu i medije za 3,6 miliona eura, odnosno 14,18 odsto. Ministarka je, između ostalog, obećala usvajanje medijskih zakona, unapređenje Zakona o kulturi.

Ministarka je kazala da kultura mora biti prepoznata kao generator razvoja i promocije, što će doprinosi ukupnom društveno-ekonomskom razvoju.

Poručila je da je cilj ministarstva da probudi crnogorsku kulturu za budućnost, da stvara modele podrške svim akterima uz visoko postavljena očekivanja, da stvara kvalitet, a da se time može doprinijeti i ekonomskom rastu.

“Voljela bih da vam danas mogu predstaviti konkretne podatke o učinku koju kultura ima u crnogorskoj ekonomiji, o trendovima kroz godine, međutim do sada se sa kulturom nije upravljalo na taj način. Zato i radimo istrazivanje, po metodologiji UNESCO-a, ali znamo da ulaganje u kulturu doprinosi ukupnom rastu i razvoju, i da se svaki euro uložen u kulturu multiplicira”, kazala je Vujović.

Poručila je da će dobro i pažljivo upravljati državnim novcem.

“Za tekuću godinu obezbijedili smo povećanje sredstava za kulturu i medije za 3,6 miliona eura, odnosno 14,18%. To znači više novca za programe rada instuticija kulture, više novca za konkurse, više novca za promociju naše kulture izvan granica Grne Gore”, kazala je ministarka.

Ali podrška države je samo jedna strana medalje.

“Razvoj kulture treba da prati stabilan zakondavni okvir i zbog toga smo inicirali izradu analize primjene krovnog Zakona o kulturi, a sljedeći korak je formiranje radne grupe kako bi prevazišli uočene slabosti”, kazala je ona. 

Zakon o kulturi daće najbolja rješenja

Navela je da će Zakon o kulturi, kao proizvod širokih konsultacija i znanja velikog broja stručnjaka, dati najbolja rješenja, a biće donešen u posljednjem kvartalu ove godine.

“Unaprijedičemo zakon o kinematografiji, i raditi intersektorski sa drugim resorima”, navela je ona.

MSU i Prirodnjački muzej, dobiće novi objekat u zelenom srcu Podgorice koji će biti rezultat međunarodnog konkursa na kojem učestvuju svjetski renomirani arhitekti.

“Potrebno nam je još ustanova kulture, malih, velikih, institucionalnih, nezavisnih habova, utočišta za neometan rad umjetnika. Potrebna su nam javno privatna partnerstva u oblasti umjetnosti”, kazala je ona.

Kako je kazala ministarka, Narodni muzej u prošloj godini posjetilo je oko 215 hiljada posjetilaca, za oko 43% više nego 2022. godine, a Pomorski muzej u Kotoru posjetilo je oko 63 hiljade posjetilaca.

U Crnoj Gori se o kreativnim industrijama puno govori.

"Uprkos tome nisam zatekla politike koje se do kraja uspjesno bave i bude ovaj sektor. Zbog toga ćemo u narednom periodu tražiti najbolji model upravljanja ovim sektorom", kazala je ministarka. 

Usvojena odluka o rekonstrukciji  tvrđave Španjola

Ona je navela da je na sjednici Vladine komisije usvojena odluka o potpisivanju Sporazuma sa Regijom Pulja, na realizaciji velikog projekta rekonstrukcije tvrđave Španjola, koja će nakon rekonstrukcije postati još jedan dom za umjetničke kolonije, kao Kuća Pekića u Šavniku, Stari zatvor u Kotoru i Hab u Starom Baru.

“Dobićemo 1,7 miliona eura”, kazala je ministarka. 

Poručila je i da će raditi intenzivno na poboljšanju uslova rada i statusa umjetnika, kao i na stvaranju uslova za rad strukovnih udruženja, koja su sada registrovana kao nevladine organizacije i nemaju mogućnost za podršku od Ministarstva.

Konačno ćemo usvojiti medijske zakone

Poručila je da će i u sektoru medija biti unaprijeđeni normativni okvir.

“Evropski partneri očekuju, ali i upozoravaju da Crna Gora hitno preduzme odlučne korake i donese medijske zakone. Zato je i opravdana  primjedba naših međunarodnih partnera, koji kažu da su mnogi ministri kojima su u nadležnosti bili mediji, deceniju unazad, obećavali da će medijski zakoni biti usvojeni, ali to se nije dogodilo. Mi ćemo to uraditi”, kazala je ona.

Poručila je da će, uz stabilnu podršku koju ova Vlada, za razliku od prethodnih, ima u Parlamentu, prijedlozi medijskih zakona  biti usvojeni do kraja prvog kvartala.

Ona je poručila da za 100 dana Vlade njeno ministarstvo nije rušilo što je dobro.

“Već stvaramo novo dobro,što je grbo rođeno- isparavljamo koliko se može, i tražimo odgovornost. Mi  smo otvoreni i pošteni ljudi, želimo da stvorimo Crnu Goru onakvom za kakvu su se borili našii preci, koji nisu imali većeg ideala od slobode”, zaključila je ministarka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније