Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J.

22. 02. 2024. 19:31 >> 19:31
Čitaj mi:

sastanak sa ministarkom kulture

Miler ukazao na značaj brzog usvajanja medijskih zakona

Šef Jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Majkl Miler ukazao je na značaj brzog usvajanja medijskih zakona, kao ključnog aspekta sprovođenja reformi vladavine prava u cilju ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU.

Miler se danas sastao sa ministarkom kulture i medija Tamarom Vujović. Kako je saopšteno iz MKM, na sastanku je istaknuta izuzetno pozitivna dinamika u prvih 100 dana rada Ministarstva.

Miler je, kako se navodi u saopštenju, izrazio zadovoljstvo kvalitetnom saradnjom i efikasnošću administracije na čelu sa ministarkom, naglašavajući otvorenost za kontinuiranu podršku, dok je ministarka podvukla predanost u ostvarivanju ciljeva u oblasti medijske reforme.

Ministarka Vujović istakla je da je u proteklom period održan još jedan sastanak sa radnom grupom koja je radila na medijskim zakonima.

"Dobili smo i uvažili neke od sugestije, u nadi da postignemo balansirana rješenja u novom tekstu uvažavajući stavove sagovornika, ali i direktive i standarda EU u pogledu temeljnih prava", istakla je Vujović dodajući da smo se potrudili da nađemo najmanji zajednički imenitelj između svih opcija kako bi došli do najboljih mogućih rešenja.

“Što se tiče podrške DG NEAR, EU Delegacije i Savjeta Evrope ona je na visokom nivou, što se ogleda u čestoj komunikaciji i susretima na kojima se razjašnjavaju nedoumice. Posebno cijenimo značajnim sastanak koji je održan 7. februara na kome su ustanovljeni novi, ubrzani rokovi, te izražena obostrana namjera i želja da se posao konačno privede kraju. Time bi se Crna Gora ponovo našla u mehanizmu Kreativna Evropa, podprogram Mediji, a još važnije – ne bi ostalo nijedno otvoreno mjerilo za zatvaranje poglavlja 10 – Mediji i informaciono društvo”, istakla je ministarka.

Ona je naglasila važnost sva tri zakona - Zakona o medijima, Zakona o javnom medijskom servisu Radio i Televizija Crne Gore i Zakona o audiovizuelnim medijskim uslugama, kao osnovu harmonizacije crnogorskog okvira sa praksom u oblasti audiovizuelne politike.

“Sekretarijat za zakonodavstvo Crne Gore nije imao primjedbe sa aspekta njihove nadležnosti što predstavlja polazni osnov za interesorno usklađivanje sa ostalim resorima u Vladi Crne Gore", navela je ministarka.

Iz Ministarstva su podsjetili da je na događaju koji je juče organizovan povodom 100 dana rada tog resora, kako je kazala ministarka, fokus bio i na medijskim zakonima, tom prilikom naglašavajući želju za unapređenjem položaja medija, ističući da je krajnje vrijeme da se osvježe zakoni obzirom da su već dugo u pravnom prometu zastarjele odredbe.

Ona je zahvalila na nepodijeljenoj podršci i prije svega na jasnim porukama i poželjnom redosledu koraka koje je saopštio Miler.

"Naš cilj je da brzo i efikasno odradimo dio za koji smo odgovorni i da privedemo ovaj proces kraju", zaključila je ona.

Miler je istakao da je ovo drugi sastanak za jako kratak period, što dodatno ukazuje na sjajnu dinamiku rada, naglašavajući da su poruke ovog puta mnogo pozitivnije.

"Ukazao je na značaj brzog usvajanja medijskih zakona, kao ključnog aspekta sprovođenja reformi vladavine prava u cilju ubrzavanja procesa pristupanja Crne Gore EU. Naglasio je potrebu punog usaglašavanja sa pravnom tekovinom EU, u cilju ostvarenja najviših standarda nezavisnosti, integriteta i odgovornosti medija, za šta je Evropska unija proteklih godina obezbijedila obimnu podršku kroz niz projekata", navodi se u saopštenju.

Sagovornici su, kako navode iz MKM, zaključili da ovaj sastanak reflektuje predanost i dinamičan pristup medijskoj reformi, te namjeru da pomenuti proces bude uspješno okončan u što skorijem roku.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније