Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj.

16. 03. 2024. 10:33 >> 10:36

U HERCEG NOVOM

Otvorena izložba „Manara između stripa, književnosti i filma“

Izložba „Manara između stripa, književnosti i filma“ otvorena je sinoć u Galeriji „Josip Bepo Benković“ u Herceg Novom. Više od 80 originalnih radova Mila Manare, žive legende u svijetu stripa, probudilo je ogromno interesovanje ljubitelja vizuelnih umjetnosti, što je najbolje pokazala posjećenost na svečanom otvaranju i zainteresovanost mnogih da porazgovaraju sa velikim umjetnikom, navodi se u soapštenju Nebojše Mandića.

Kako je naveo, ovu izloža dio je programa devetog Strip vikenda koji se održava u okviru 18. Hercegnovskog strip festivala i predstavlja jedan od najznačajnijih događaja ove godine na polju kulture, u Herceg Novom i Crnoj Gori.

Maestro Manara nije krio zadovoljstvo otvaranjem izložbe i jedinstvenom prilikom, kako je u šaljivom tonu rekao, da govori o svojoj izložbi ispred ambasadorke, ministarke i najvišeg parlamentarca na svijetu. Izložbu je svečano otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, a publici su se obratili ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori Andreina Marsela i domaćini večeri, članovi Udruženja ljubitelja stripova, Jovan Subotić i Nebojša Mandić.

„Radovi koji su pred vama su rađeni na većim formatima kako bi u štampi bili smanjeni i prilagođeni formatu u knjigama. Na ovim radovima možete vidjeti sve nepravilnosti i greške, nesigurnosti, korekcije koje sam napravio, tako da vas molim da ih gledate sa veće daljine, kao da čitate strip. Ovo je pravi Manara a ne ono što vidite u štampi. Hvala svima još jednom. Nadam se da nećete biti suviše kritični i da ćete mi sačuvati reputaciju ukoliko ovo nisu radovi koji zadovoljavaju vaše ukuse“, skromno i šaljivo je poručio Manara.

Izložbu je svečano otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je kazala da je strip kao oblik umjetničkog izraza duboko ukorijenjen u ljudskoj istoriji i istakla da su kroz vijekove, ilustrovani narativi pratili društveni razvoj, a njihovi različiti oblici od slika do rezbarija, bili svjedoci ljudskih priča i iskustava.

„Strip je izraz slobode kojom se nudi preobražaj odnosa prema svijetu. Umjetnost stripa prkosi pogrešnosti, bila ona sociopolitička ili bilo koja druga potreba, već nas suprotno tome, u skladu sa našim bićem i naznačenjem, vječito gura ka istini. Hvala HSF-u, ambasadi Italije, Herceg festu i maestru Manari što je dio ove istine donio u naš grad“, kazala je ministarka Vujović.

Svojim nepogrešivim osobinama Manara nam godinama daje prava umjetnička djela koja su u stanju da pobude emocije kod onih koji ih posmatraju, kazala je ambasadorka Marsela u uvodnoj riječi.

„Ljubav prema crtanju, prvi radovi za erotske brošure, susret sa Hugom Pratom, uspjeh na međunarodnom nivou, partnerstvo sa Federikom Felinijem, i još mnogo toga čini Manaru neprikosnovenim maestrom italijanskog i međunarodnog stripa. Stvorio je maštovit svijet sačinjen od erotike, avanture, kinematografije, umjetnosti, književnosti, koji je uticao na generacije čitalaca, autora, crtača i strip crtača“, istakla je ambasadorka Marsela i izložbu opisala riječima Huga Prata – „prava crtana književnost“.

Ambasadorki Italije je uručena specijalna zahvalnica Udruženja ljubitelja stripova HSF za deceniju podrške i saradnje. Uz finansijsku podršku, ambasada pomaže Udruženju ljubitelja stripa HN u smislu vidljivosti i ljubavi prema Hercegnovskom strip festivalu i Strip vikendu, istakla je ambasadorka i dodala su za njih to „obavezni“ događaji čije su vrijednosti prepoznate još od samih početaka.

„Govorim o prvim godinama, prvim koracima kada su Nebojša Mandić i Jovan Subotić (Udruženje ljubitelja stripova / Hercegnovski Strip festival), vođeni strašću prema stripu, započeli ovaj put. Mi smo sa njima na neki način bili pravi pioniri i sada je to značajna manifestacija koja se organizuje svake godine, koja u panorami kulturnih dešavanja u Crnoj Gori uspijeva da dobije podršku od mnogih institucija, između ostalih i Ministarstva kulture i medija“, kazala je ambasadorka.

Stvaralaštvo Mila Manare je na neki način možda i najbolje svjedočanstvo koliko je strip vrlo kompleksna umjetnost, koliko on objedinjuje u sebi nekoliko različitih narativa i samim tim se svrstava kao osnova za vizuelni izražaj, istakao je član Udruženja ljubitelja stripova, Nebojša Mandić.

„Manara je to pokazao kroz ovih osamdesetak radova, izloženih na dva sprata. Riječ je o originalnim radovima koje je radio sa velikim italijanskim umjetnicima: Federikom Felinijem, Umbertom Ekom i Hugom Pratom, a u jednoj od prostorija imamo omaž možda i najvećem italijanskom slikaru svih vremena, Karavađu“, istakao je Mandić, čija je završna poruka brojnoj publici bila: „Hercegnovski strip festival vas nikada neće iznevjeriti“.

Izložba će biti otvorena mjesec dana, a brojni programi biće održani tokom vikenda - između ostalih, crtanje za fanove (William Simpson), panel diskusija “Strip, literatura, film – budućnost kreativne industrije u CrnojGori”, kao i premijerno predstavljanje stripa “Jomar” Milka Peka.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније