Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

27. 03. 2024. 15:36 >> 15:37
Čitaj mi:

Vujović

Svi građani da cijene pozorište kao izvor razumijevanja i mira

Ministarstvo kulture i medija nastoji da podstiče i razvija pozorišnu djelatnost, kako u institucijama tako i na nezavisnoj sceni, ali da bi se adekvatno odgovorilo savremenim potrebama pozorišne produkcije, neophodna su kontinuirana ulaganja u ljudske resurse, tehničko-tehnološki razvoj, modernizaciju opreme, poručila je Tamara Vujović, ministarka kulture i medija, povodom 27. marta - Svjetskog dana pozorišta.

Kako navodi u saopštenju, tradicionalna poruka Svjetskog dana pozorišta podsjeća da je umjetnost ključni instrument za spajanje posebnog i univerzalnog, naglašavajući bogatstvo raznolikosti i jedinstvo ljudskog iskustva.

"U ime Ministarstva kulture i medija Crne Gore, pozivam sve građane da cijene i podržavaju pozorište kao izvor inspiracije, razumijevanja i mira u našem društvu.
Budžeti nacionalnih institucija za pozorišnu djelatnost, Kraljevsko pozorošte Zetski dom i Crnogorsko narodno pozorište, se u kontinuitetu povećavaju, a produkciona i umjetnička politika koja se vodi u ovoj djelatnosti zadovoljava standarde neophodne za njen uspješan razvoj. Sa druge strane, konkursima za umjetničko stvaraštvo Ministarstvo nastoji afirmisati i vaninstitucinalnu i alternativnu scenu, energiju nezavisnog duha, na kojoj se afirmišu mladi pozorišni stvaraoci i obrađuju savremene teme koje provociraju i pokreću. U tom pravcu je i MKM je podržlo napore Zetskog doma da u toku mjeseca marta bude dom nezavisne pozorišne scene", naglasila je Vujović.

Kako je dodala, ne treba zaboraviti doprinos i aktivnosti centara za kulturu, koji se trude da imaju sopstvenu produkciju i da organizuju gostovanja drugih pozorišta u svojim gradovima, ali i gostuju u cijeloj Crnoj Gori, posebno u gradovima na sjeveru.

Takođe, navodi, inicijative za osnivanje pozorišta u opštinama treba da budu odluke opština i zajednice u kojima će ih Ministarstvo podržati.

"Jubileji Zetskog doma i Nikšićkog pozorišta ukazuju na ukorijenjenost pozorišnog izraza u tada mladoj državi. Pokrenuli smo proces unapređenja postojećeg Zakona o pozorištu, a sa mojom administracijom vodim sistemski i strateški pristup planiranju kulture koji, između ostalog, znači i više sadržaja i veću dostupnost, i umrežavanje sa obrazovnim institucijama, ali i edukaciju o značaju kulture za razvoj kreativnog i kritičkog mišljenja. Ali ni danas ne zaboravimo da je na nama odgovornost da djeci i mladima omogućimo da što je više moguće iskuse umjetnost, kulturu. Živjeći kroz umjetnosti, gradimo mostove koji prevazilaze granice i stvaramo bolju budućnost za svakog građanina", navodi se u poruci Vujović.

Ove godine, tradicionalnu poruku uputio je Jun Fose, norveški pisac i dramaturg, dobitnik Nobelove nagrade za književnost.

Nobelovac svoju poruku zaključuje: "Spajajući posebno i univerzalno i izražavajući to u umjetnosti: ne eliminišući njenu specifičnost već je naglašavajući, dopušta da ono što je strano i nepoznato jasno zasija. Rat i umjetnost su suprotnosti, baš kao što su rat i mir suprotnosti - jednostavno je. Umjetnost je mir", poručio je Fose.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније