Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.Č.J. [ Beta ]

13. 04. 2024. 13:11 >> 13:21
Čitaj mi:

opisao napad nožem na njega

Salman Rušdi naredne sedmice izdaje knjigu

Britanski pisac indijskog porijekla Salman Rušdi naredne sedmice izdaje novu knjigu "Nož" u kojoj opisuje napad na njega 2022. godine, kada je na javnom mjestu u Njujorku izboden nožem zbog čega je oslijepio na desno oko.

Rušdi, koji od 1989. godine živi pod prijetnjom smrću od fatve koju je izdao tadašnji islamski režim Irana, u novoj knjizi prenosi razmišljanja o napadu.

Pisac je napadnut dok se spremao da govori na jednoj konferenciji u sjevernom dijelu države Njujork. Književnika je jedan muškarac, koji je uletio na binu, napao nožem.

Policija je odmah uhapsila osumnjičenog, Hadija Matara, Amerikanca libanskog porijekla koji se na sudu izjasnio da nije kriv za napad.

Rušdi je napisao da je njegova prva pomisao kada je napadnut bila - "Dakle, to si ti", aludirajući na osobu koja je došla da primijeni fatvu.

Pisac je u emisiji za američki televizijski kanal Si Bi Es (CBS), koja će sjutra biti emitovana u cjelosti, opisao i posljednju stvar koju je vidjelo njegovo desno oko.

"Vidio sam čovjeka u crnoj odjeći kako dolazi brzo i podlo. Moram da priznam da sam ponekad zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom događaju i juriša na mene baš na taj način", rekao je Rušdi u emisiji, čiji su djelovi danas prenijeti.

"Tako da je moja prva pomisao kada sam vidio tu ubojitu siluetu kako juri ka meni bila: 'Dakle, to si ti, tu si'", dodao je pisac koji sada ima 76 godina.

Njegova knjiga u SAD izlazi 16. aprila.

Rušdi, rođen 1947. godine je poznat po knjizi "Satanski stihovi" koja je zabranjena u Iranu od 1988. godine.

Književnik je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva cijelu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini godinu dana kasnije izdao vjerski dekret (fatvu) kojom je naredio vjernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu.

Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači.

Prema islamskoj doktrini, jednom izrečena fatva ne može se nikada povući, pogotovo ako je onaj koji ju je izrekao u međuvremenu preminuo, kao što je slučaj sa Homeinijem (1902-1989).

Rušdi je u svijet književnosti ušao 1981. godine, romanom "Djeca ponoći", smještenom u njegov rodni Mumbaj, čija radnja počinje u ponoć 15. avgusta 1947, u trenutku kada Indija stiče nezavisnost od Velike Britanije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније