Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

M.M.Lj. [ N1 ]

01. 05. 2024. 13:09 >> 13:09

u 77. godini

Preminuo američki pisac Pol Oster

Slavni američki pisac Pol Oster preminuo je u 77. godini, poslije duge i teške bolesti.

Oster, najpoznatiji po djelu „Levijatan“, preminuo je od raka pluća, prenio je Gardijan.

Pol Benjamin Oster rođen je 1947. godine u Njuarku, u Nju Džerziju, u jevrejskoj porodici srednje klase. Osterova tri godine mlađa sestra patila je od djetinjstva od psihičkih poremećaja. Diplomirao je 1970. na Univerzitetu Kolumbija, nakon čega se preselio u Pariz gdje je radio kao prevodilac francuske književnosti, da bi se potom vratio u SAD. Po povratku u domovinu počinje da piše eseje, pjesme i romane. Preveo je mnoga značajna djela francuske književnosti. Doktorirao je na katedri za englesku i komparativnu književnost. Proučavao je Prusta i Džojsa.

Bio je jedan od najznačajnijih američkih romansijera, ali i pjesnik, esejista, scenarista, reditelj i prevodilac. Nikako nije bio zanemarljiv ni njegov društveni angažman. Bio je jedan od uticajnijih kritičarara savremenog svijeta, posebno američkog društva.

Bio je poznat po stilizovanoj, čudno zagonetnoj postmodernističkoj fikciji. Iza sebe je ostavio 34 književna djela među kojima su najpoznatija „Njujorška trilogija“, već pomenuti „Levijatan“, pa „G. Vertigo“, „Mjesečeva palata“, „U zemlji posljednjih stvari“, „Knjiga opsena“, „Proročka noć“, „Bruklinska revija ludosti“, „Putovanja u skriptorijum“, „Čovjek u mraku“, „Nevidljivi“, „Sanset park“, „Zimski dnevnik“, „4321“. Napisao je i dvije memoarske knjige, pa knjigu eseja „Umjetnost gladovanja“, kao i zbirku pjesama „Iščezavanja“.

Uradio je, s Vejnom Vangom, scenario za film „Dim“, pa za ostvarenje „Pandorina kutija“, a bio je i scenarista i reditelj „Unutrašnjih života Martina Frosta“. Knjige su mu prevedene na više od dvadeset jezika.

Ovjenčan je bio brojnim nagradama. Među priznanjima su Džon Vilijam Korington za doprinos književnosti, potom Princ od Asturije za književnost, Orden umetnosti i književnosti Francuske, a bio je i član Američke akademije za umjetnost i nauku.

Ženio se dva puta, oba puta koleginicama. Najpre se vjenčao s Lidijom Dejvis, ali brak, u kojem su dobili sina Danijela, trajao je svega pet godina. Desila mu se velika tragedija prije dve godine. Naime, aprila 2022. sin Danijel preminuo je od prekomjerne doze narkotika.

Drugi put se oženio sa Siri Hustvet. U ovom braku dobio je ćerku Sofi Oster, koja je glumica i pjevačica.

Prošlog marta Osterova supruga saopštila je da se pisac liječi od raka, koji mu je dijagnostikovan decembra 2022. godine. Poslednji roman „Baumgartner“ objavljen je prošlog oktobra.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније