Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 07. 2015. 14:59 >> 14:52
2

GRAD TEATAR

Otkazano gostovanje Vedrane Rudan

Gostovanje Vedrane Rudan na festivalu Grad teatar Budva, planirano za sjutra veče, otkazano je zbog zdravstvenih problema poznate književnice. U okviru festivala, večeras na sceni na Svetom Stefanu, sa početkom u 22 časa, održaće se prva repriza druge premijere na ovogodišnjem festivalu. Riječ je o regionalnoj koprodukciji, predstavi „Srodne duše“, nastaloj po motivima Aristofanovih komedija „Ptice“ i „Žabe“, koju režira poznati sarajevski reditelj Dino Mustafić.

Književno veče 29. festivala „Grad teatar“ planirano za sjutra otkazuje se zbog iznenadnih zdravstvenih problema Vedrane Rudan, koje je trebalo hitno riješiti.

"Gđi Rudan želimo brz i uspješan oporavak, a publici se izvinjavamo zbog neplaniranih okolnosti na koje niko, nažalost, nije mogao uticati. Obećavamo da ćemo gđu Rudan pokušati da ugostimo u što skorijoj budućnosti", saopštili su organizatori festivala.

Vedrana Rudan je hrvatska književnica i autorica popularnog bloga “Kako umrijeti bez stresa”. Rođena je 1949. godine u Opatiji i živi u Rijeci. Završila Pedagošku akademiju u Rijeci – kako sama navodi „srpski ili hrvatski“ i njemački jezik. U životu je, prije nego je postala poznata, radila razne poslove – bila je učiteljica, turistički vodič, sladoledžija, novinar za više hrvatskih novina, urednica na radiju... Poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, 1991. je dobila otkaz. Pravosnažnom sudskom presudom je1993. vraćena na posao, ali joj je bilo onemogućeno da radi pa je sama dala otkaz. Godine 2003. odlučila je da će biti književnica. Piše kratkim, britkim stilom, duhovito, „bez dlake na jeziku“. Uzima u zaštitu one koji su ostali bez posla, sirotinju, ugrožene žene, običan narod. Na meti su joj tajkuni, vlast, bankari, hipokrizija u Crkvi, privatizacija, ulazak u NATO i mnoge druge. Član je Hrvatskog društva pisaca, a knjige su joj prevođene na engleski, njemački, poljski, slovenački, ruski, makedonski, mađarski. Po knjizi Uho, grlo, nož rađene su pozorišne predstave u Teatru 101 iz Zagreba i Ateljeu 212 iz Beograda.

Prva repriza predstave "Srodne duše"

Predstavu „Srodne duše“ JU „Grad teatar“ radi u koprodukciji sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banja Luke i Narodnim pozorištem iz Tuzle.

O odabiru tekstova i radu na njima reditelj kaže:

"Naime, prema Aristofanu su u početku ljudske rase bile tri vrste ljudi: dvostruki muškarci (djeca Sunca), dvostruke žene (djeca Zemlje), androgini, okrugla bića sa četiri ruke, četiri noge, glavom okrenutom na suprotnu stranu i sa dva lica, kao djeca Mjeseca koji je nastao od Sunca i Zemlje. Takvi ljudi su bili snažni i prkosni, pa su zaprijetili da će pokoriti i same bogove. Iz tog razloga Zeus ih prepolovi mačem na pola i otada pa zanavijek svaka polovina čezne za drugom i traži je po svijetu. To je ideal da se nađu srodne duše koje će se spojiti u jednu cjelinu. Kada se nađu, odmah se prepoznaju i to znaju bez izgovorene riječi.

Naša predstava će imati ambiciju da govori o utopiji sretnog društva, važnosti duhovnog i demokratskog, ironiziraće društvo demagogije i pohlepe, lakomislenosti i izdaje. Ovo se prožima kao tema u većini njegovih djela, pa mi se ovaj mitski okvir o ljudima ’okruglih bića’ u potrazi za svojom drugom polovine duše učinio zgodnim za naslov predstave. Tim prije što je ovo vjerovanje isključivo vezano za Aristofana".

Dino Mustafić, rođen 6. jula 1969. godine u Sarajevu, bosanskohercegovački je filmski i pozorišni režiser. Dino Mustafić je diplomirao na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu, odsjek Režija i Filozofskom fakultetu u Sarajevu, odsjek Opšta književnost i bibliotekarstvo. Direktor je Internacionalnog teatarskog festivala MESS Sarajevo. Režirao je doku-mentarne filmove, muzičke programe i pozorišne predstave. Njegov prvi igrani film "Remake" po scenariju Zlatka Topčića doživio je svjetsku premijeru na Internacionalnom filmskom festivalu u Roterdamu 2003. godine, gdje je izabran među pet najboljih filmova Festivala. Predstave Dina Mustafića izvođene su u mnogim teatarskim centrima na ex-jugoslovenskim prostorima, te na festivalima u Njemačkoj, Egiptu i Italiji. Film "Remake" je nagrađen za najbolji debitantski film i najbolje glumačko ostvarenje u San Francisku i nagradom "One future award" u Minhenu. Predstave "Pukovnik Ptica", "Četvrta sestra" i "Helverova noć" nagrađene su nagradom "Ključ Tmača" koju dodjeljuje časopis za dramu, teatar i odgoj TmačaArt. "Helverova noć" je nagrađena i na festivalima u Kairu, Rijeci i Prištini, te je time ušla u istoriju Kamernog teatra 55 kao najnagrađivanija predstava.

Dramaturg je Željka Udovičić Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografi su Leo Kulaš i Ivana Jovanović, kompozitor je Vjera Nikolić, a scenski pokret je uradio Damir Klemenić.

U predstavi igraju glumci iz Podgorice, Tuzle, Banja Luke i Splita: Srđan Grahovac, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević, Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić i Boris Šavija.

Predstava je na repertoaru ovogodišnjeg festivala i 26. i 27. jula. Prevoz za goste festivala je obezbijeđen (polukružni tok u Budvi u 21 čas).

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније