Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Eurosong

M.M.Lj.

07. 05. 2024. 21:02 >> 23:31
2
Čitaj mi:

MALME

Srbija i Hrvatska prošle u finale Eurosonga

Večeras su se predstavili izvođači prve polufinalne večeri za Pjesmu Evrovizije u Malmeu. U finale su prošli Srbija i Hrvatska, kao i Portugal, a za njim i Slovenija, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Irska i Luksemburg.

TVCG1 i Radio 98 prenosili su večerašnje takmičenje. Srbija, Hrvatska i Slovenija nastupile su u prvoj polufinalnoj večeri. Srbija je imala rednu poziciju dva, Hrvatska je nastupila sedma, a Slovenija deveta.

Program su vodile glumice Malin Akerman i Petra Mede, a sve se odvijalo po još ranije utvrđenom rasporedu pjesama.

Veče su otvorile razglednice sa zemljama svih 37 učesnika i prisjećanje na prethodne pobjednike kao što su Selin Dion, Orkestar Kaluš i Lorin.

Predstavnik Kipra na Evroviziji 2018 Eleni Furerira otpjevala je pjesmu Fuego, a onda Erik Sade pjesmu Popular i na kraju Chanel pjesmu SloMo.

Nakon toga Petra Mede i Malin Akerman, predstavili su pravila gledaocima i slušaocima i krenuli su nastupi.

Prvi blok nastupa činili su redom predstavnici Kipra, Srbije, Litvanije i Irske.

 

Predstavnica Srbije Teja Dora svojom pjesmom Da procveta lila ramonda prenijela je poruku nade i i izdržljivosti.

Pjesma predstavlja kombinaciju modernog popa sa tradicionalnim balkanskim uticajima i iskrenim tekstom.

Nakon njih gledali smo predstavnika Ujedinjenog Kraljevstva, koji se automatski kvalifikuje za finale.

Drugi blok nastupa činili su redom Ukrajina, Poljska, Hrvatska, Island.

Bejbi Lazanja poručio da je odrastao i da napušta roditeljski dom.

Hrvatski muzičar iz Umaga, Bejbi Lazanja ili Marko Purišić, ima opušten pristup muziciranju, što se ogleda u njegovim duhovitim i neobaveznim tekstovima.

Ipak, misija Bejbi Lazanje je da nas zabavi, ali ujedno i skrene pažnju na društvene i duhovne izazove sa kojima se suočava pojedinac i društvo u cjelini.

Poslušali smo i predstavnika Njemačke, koji se takođe kvalifikuje direktno za finale, a onda predstavnike Slovenije, Finske i Moldavije.

Slovenačka predstavnica Rejven, smatra da njenoj pjesmi nije potreban engleski jezik za nastup na Eurosongu. Pjeva o Veroniki, koja je po predanju bila prva žrtva progona vještica. Opisuju je kao „muzičku alhemičarku“. Ona je operska pjevačica, kompozitor, tekstopisac i harfistkinja.
Bila je aktivna i u operi i u pozorištu, a nakon što je magistrirala na ljubljanskoj Akademiji za muziku, pjevačica je počela da istražuje elektro-opersku sferu.

Švedski predstavnik, koji takođe ide direktno u finale, pjevao je sljedeći, a potom i predstavnici Azerbejdžana, Australije, Portugala i Luksemburga.

Drugo polufinale je u četvrtak, 9. maja.

Direktni finalisti su Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska, Španija i ovogodišnji domaćin Švedska.

Takmičenje 2024. održava se u Švedskoj nakon što je Lorin pobijedila 2023. godine sa pjesmom Tatu (Tattoo). Postala je prva žena koja je dva puta pobijedila na takmičenju, poslije trijumfa 2012. sa pjesmom Euforija (Euphoria).

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније