Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

30. 10. 2015. 12:21 >> 12:16
1

"PRIMADONA SEVDAHA"

Preminula Zehra Deović

Zehra Deović, jedna od najpoznatijih interpretatorki sevdalinke, umrla je jutros u 77. godini.

Kroz čitavu karijeru podjednako je vodila računa o repertoaru i scenskom izgledu i uvijek se trudila da ne dođe u iskušenje muzičkog neukusa. U Foči su je zvali "naša Zehra", a u Sarajevu "diva" i "primadona sevdaha".

Kada je o Zehri Deović i njenoj pjesmi riječ, kritika i publika su oduvijek dijelili isto mišljenje. I jedni i drugi su se divili njenoj savršenosti u izvedbi sevdalinke, kao i uvijek dostojanstvenom držanju.

Zehra Deović rođena je 9. decembra 1938. u Foči, gdje je bila članica tamošnjeg Omladinskog Kulturno-umjetničkog društva "Jedinstvo".

Njen talenat je ubrzo odveo na nekadašnji Radio Sarajevo, za koji je od 1960. godine snimala isključivo bosanske sevdalinke. Pjevajući repertoar tradicionalnih bosanskih ljubavnih pjesama, obišla je nekoliko puta sve kontinente.

Zastupala je bivšu Jugoslaviju na više međunarodnih festivala etnomuzike. Snimila je nekoliko ploča i singlova. Za 38 godina rada na radiju, ostavila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki, od kojih je veliki broj vrhunskog kvaliteta.

Dobitnica je Estradne nagrade Jugoslavije i Estradne nagrade BiH.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније