Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Б.Б. [ RTS ]

07. 02. 2023. 14:17 >> 14:26
1

IZMEĐU EUROSONGA I POLITIKE

Večeras počinje 73. Sanremo

Po 73. put, večeras se pale svjetla na bini teatra "Ariston" u Sanremu, i neće se gasiti narednih pet dana, sve do subote 11. februara, kada se održava finalno veče Festivala italijanske muzike. I ove godine čuveni italijanski festival, čiji pobjednik odlazi na takmičenje Pjesme Evrovizije, donosi brojna uzbuđenja.

Festival italijanske muzike Sanremo koji se održava svake godine u februaru i koji je vremenom dao prostora i važnim društvenim temama, i ove godine je ukazao povjerenje Amadeusu kao umjetničkom direktoru i voditelju sa kojim će binu dijeliti poznati italijanski pjevač Đani Morandi.

Morandiju i Amadeusu društvo će praviti prve i finalne večeri slavna influenserka Kjara Feranji, te voditeljka Franćeska Fanjani, odbojkašica Paola Egonu i glumica i komičarka Kjara Franćini.

Amadeus, kome je ovo četvrti put da vodi Sanremo, najavio je i mnoga poznata imena poput Ane Okse i Đorđe koje su dio istorije ovog festivala, zatim Kuđini di Kampanja, Paola e Kijara, Al bano, "Maneskin" i mnoga druga poznata imena, kao i specijalne međunarodne goste poput grupe "Blek ajd piz", ali bez pjevačice Fergi i benda "Depeš mod" na finalnoj večeri u subotu.

Jedna od tema su i troškovi festivala, "voditeljke koje zarađuju oko 25.000 eura po večeri", a "Amadeus 100.000 za jedno veče", tj. ukupno 500.000 eura.

"Imaćemo 22 starija izvođača, kao i prošle godine. Povećan je broj takmičara u mlađoj kategoriji, umjesto troje, ove godine učestvovaće šest, tako da je ukupan broj pjesama koje se takmiče 28", kaže Amadeus.

Zelenski tražio da se obrati italijanskoj javnosti tokom festivala

Amadeus je prihvatio prisustvo predsjednika Ukrajine Zelenskog koji je sam tražio, kako prenose mediji, da učestvuje na poznatom italijanskom festivalu što je izazvalo talase negodovanja, peticije i jasno protivljene velikog broja italijanske javnosti.

"Zaista ne vidim nikakvu potrebu za tim da predsjednik Zelenski učestvuje na muzičkom festivalu kakav je Sanremo", izjavio je bivši premijer Italije i vođa Pokreta pet zvjezdica, Đuzepe Konte.

Sin Silvija Berluskonija, Pjersilvio koji je i generalni direktor televizije Medijaset u vlasništvu porodice Berluskoni, a koja je i glavni konkurent Raiju izjavio je za medije da "ovo nije laka situacija za Rai.

"Teško je donijeti ispravnu odluku kada zahtjev stiže direktno od predsjednika Ukrajine. Kao izdavač mislim da Rai nije u jednostavnoj poziciji, kao građanin koji plaća pretplatu Raiju nisam za to. Mislim da Zelenski traži medijsku pažnju što me uznemiruje. Zemlja je u ratu i zaista ne mislim da je Sanremo kontekst u kome on treba da bude", kazao je Bersluskonijev sin.

I dok mnogi smatraju da Ariston ne smije da postane bina političke propagande drugi su opet na strani ukrajinskog predsjednika i drago im je što će se obratiti italijanskoj javnosti putem festivala u Sanremu za koji bi mnogi voljeli da ostane dio tradicije, a to znači zabavni muzički festival.

Rai je na kraju juče obavestio italijansku javnost da predsjednik Ukrajine ipak neće biti prisutan na festivalu putem video-zapisa već preko poruke koju će poslati Italijanima, a koju će pročitati Amadeus.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније