Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Muzika

Б.Бу. [ b92 ]

07. 06. 2023. 09:14   >>  09:14

CIJENE ULAZNICA ASTRONOMSKE

Koncerti pod vedrim nebom više nijesu toliko povoljni 

Masovnim festivalima Rok na ringu i Rok u parku u Njemačkoj je započela ovogodišnja sezona open-air festivala. Cijene ulaznica su drastično porasle što se dijelom odrazilo i na prodaju.

  

Skoro 300 eura za festivalsku ulaznicu, to je za mnoge jednostavno previše novca. Ulaznica za najveće njemačke open-air festivale, Rok na ringu i Rok u parku ove je godine čitavih 70 eura skuplja nego prošle. To je uprkos atrakcijama poput  Foo Fightersa, Kings of Leon ili domaćih zvijezda poput Toten Hosen, mnogima previše za nekoliko dana zabave.

Cijene su skočile za sve festivale koji će se ove godine održati u Njemačkoj. U prosjeku su cijene karata porasle za 30 odsto u poređenju sa prošlom godinom.

Poznati hevi metal festival Vaken je takođe drastično povećao cijenu. Festivalska ulaznica sada je 299 eura. Doduše ove godine će fanovi za tu cijenu dobiti četiri umjesto tri dana zabave.

Festivali  Hurricane/Southside su sa svojim ovogodišnjim atrakcijama poput bendova Queens of the Stone Age i Muse oko 30 eura skuplji nego prošle godine i traže 260 eura.

Kao jedan od razloga navode i drastično povećane troškove što se prije svega odnosi na osoblje. Tehničarima, obezbjeđenju i ugostiteljskim radnicima su plate porasle od prošle godine a time i troškovi za organizatore.

Ove godine, kako objašnjavaju organizatori, povećane su i gaže za bendove. „Mi se suočavamo s 45 odsto većim troškovima nego prošle godine", kaže portparolka festivala  Rok am ring/park Karolin Hitcinger.

Uprkos tome predstavnici struke smatraju da bi bilo štetno sve povišene troškove prebaciti na posjetioce. „To šteti čitavoj branši. Gosti koji se istroše na velikim festivalima više neće moći da tako često idu na manje koncerte a to je loše za sve", kaže Bernd Šveajar iz Saveza za popularnu kulturu Bavarske.

Astronomske cijene, manje posjetilaca

Pritom treba reći i da su cijene za koncerte zvijezda poput Madone ili Eltona Džona postale astronomske. Za koncerte Madone u novembru ove godine redovne cijene ulaznica su išle i preko 1.000 eura za tzv. VIP mjesta.

Porast cijena su neki osjetili i po broju prodatnih ulaznica. Rok na ringu je prodao 20.000 ulaznica manje nego prošle godine.

No neki festivali poput Vakena, koji žive od kultnog statusa među obožavaocima nemaju problema s prodajom. 83.000 ulaznica za ovaj festival u sjevernjonemačkoj provinciji je „planulo" odmah nakon puštanja u prodaju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније