Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O. Zogović

07. 04. 2022. 06:58   >>  06:59

USPON NA KULIJEŠ

Uživanje na padinama Lovćena i kada nema pogleda

Dok smo čekali proljeće da zaista dođe i donese nam sunce, toplotu, cvijeće, tražili smo u primorskom dijelu sunčanu stazu i bez kiše. Krenuli smo na jedan od vidikovaca lovćenskog masiva - vrh Kuliješ (1.357 mnv), ali su nas ipak dočekali oblaci i magla.

Do Kuliješa smo krenuli sa Brajića, sa kojih smo vidjeli da su padine Lovćena prekrivena oblacima, ali smo ipak krenuli ka Kuliješu sa nadom da će se, dok ne dođemo do vrha, ipak razvedriti.

Željeli smo da upoznamo i tu planinarsku stazu i nismo dozvolili da nam vremenski uslovi oslabe motivaciju.

Početak staze je u selu Stojanovići, na oko 2 kilometra od magistralnog puta Cetinje-Budva. Orjentacija je laka jer se prvi dio staze poklapa sa trasom Primorsko planinarske transverzale Orjen-Rumija, pa je markacija odmah uočljiva.

Staza se u prvom dijelu približava stijenama - Mainskoj gradini i stiže se do prevoja sa kojeg se otvara pogled na tvrđavu Kosmač, Paštroviće i Budvansku rivijeru.

Prolazi se kroz nisku šumu karakterističnu za primorski dio, da bi se potom ušlu u bukovu šumu, tipičnu za Nacionalni park Lovćen. Tu nas je dočekao i snijeg na stazi, što nas je i obradovalo, jer kad već šuma nije prolistala, volimo da ima i sniježne bjeline.

Prije završnog uspona na dio vrha gdje se nalazi metalna konstrukcija sa tablom za navigaciju prolazi se ispod dalekovoda kojima se transpartuje električna energija do Jaza, odakle se izvozi podvodnim kablom do Italije.

Izgled čeličnih konstrukcija i zvuk naelektrisanih kablova kvare malo doživljaj, ali uvijek priroda trpi pred razvojem čovjeka i njegovim potrebama.

Kada smo savladali kameniti greben i posljednji uspon, stigli smo na južni, niži vrh Kuliješa, na kojem se nalazi tabla. Dočekala nas je magla i nismo mogi da uživamo u pogledu koji je inače odličan.

Sa vrha se, inače, vide ostali lovćenski vrhovi, Budva, Bečići, Sveti Stefan, Rumija, Skadarsko jezero, Prokletije, Kučke planine, Komovi, Moračke planine, ali tog dana nismo imali sreće.

Eto razloga da se ubrzo vratimo na Kuliješ i doživimo ga u drugom ambijentu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније