Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

O.Zogović

21. 08. 2022. 07:22   >>  07:19 1

FANTASTIČAN POGLED SA VRHA

Visitor - toliko prirodnih ljepota na jednom mjestu

Odavno nam je plan bio da ponovo odemo na planinu Visitor i uživamo u prelijepim vidikovcima na njegovog najvišeg vrha Bandere (Plana) (2.211 mnv), gustoj četinarskoj šumi i njegovim katunima. Ova tura pruža izvanredan pogled na grad Plav, Plavsko jezero, doline koje grade rijeke Ljuča i Lim, kao i okolne planine, posebno na Prokletije, Komove, Mojanske i Kučke planine.

Do vrha Visitora može se stići iz nekoliko pravaca. Prošlog puta smo krenuli iz sela Pepići, ali sada smo htjeli da izbjegnemo makadamski put (koji zna biti dosadan kada je predug), nego smo izabrali pravi planinarski doživljaj - stazu iz sela Brezojevice koja većinom prolazi kroz bukovu i četinarsku šumu. Staza do vrha je duga oko 12 kilometara i na svakom dijelu pruža izvanredne draži.

Šteta, staza je zapuštena, na mnogim mjestima su oborna stabla, a potrebno je obnoviti i markaciju.

Šumski brežuljci i planinski masivi izbrazdani su hučnim rijekama i potocima, ali smo zakasnili da u vidimo u punoj snazi.

Prvi cilja nam je bilo Visitorsko jezero, koje se nalazi se na visini od 1734 metra, zaklonjeno gustom četinarskom šumom. Do njega se dolazi stazom od katuna Mramorje, a znak da ste na pravom mjestu je planinarski dom "Žižina" od kojeg je jezero smjšteno na 20-ak metara.

Iako je jedno od manjih jezera u Crnoj Gori, karakteriše ga plutajuće ostrvo ko je, prema lokalnom predanju nastalo kako bi čobani sačuvali stada od vukova, ali i nevjerovatan mir i izolovanost od civilizacije.

Nakon povratka sa jezera čekao nas je uspon na vrh Visitora. Odmah sa prevoja iznad katuna Mramorje otvara se izvanredan pogled na njega, gromadu koja je cijelo vrijeme pred vama. Završni uspon je ujedno i najstrmiji, ali ne i opasan jer jasno definisana staza ide travnato-kamenom padinom.

Fantastični pogledi sa vrha i toliko prirodnih ljepota grupisanih okolo posebna su nagrada nakon viesatnog planinarenja.

Na vrhu je metalna tabla koja pokazuje pozicije mnogih okolonih vrhova na sve četiri strane svijeta, što je veoma korisno i lijepo za vidjeti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније