Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Putujte sa nama

Oзрен Зоговић

11. 10. 2022. 07:12   >>  07:12 1

CRVENA GREDA

Jedan od najljepših pogleda na masiv Durmitora

Kada se uželimo planine i poželimo da izađemo na malo sunca i svježeg vazduha, Durmitor je uvijek dobar izbor. Početkom avgusta otišli smo na Crvenu gredu jer smo davno čuli da je to jedan od najljepših vidikovaca na Durmitoru i uvjerili se da je to zaista tako.

Crvena greda dominira krajlikom otkako se uđe u grad Žabljak i uvijek privlači pogled čim se zakorači u glavnu gradsku ulicu. Do nje se stiže od mjesta Mali dolovi, koje je smješteno pored puta ka Momčilovom gradu.

Može da se krene i iz sela Bosača, što je malo duža staza, ali ovaj put smo se odlučili za ovu kraću varijantu.

Prije uspona na Crvenu gredu obavezna stanica je Jablan jezero. Plan je bio i da se okupamo, ali jezero nismo našli u njegovom najboljem izdanju. Vodostaj je bio nizak, voda ne tako bistra, pa kako tog jutra nije bilo previše vruće nije bilo primamljivo za skok u vodu.

 

Svakako je bilo lijepo odmoriti malo na obali jezera prije početka penjanja i uživati u igri psa koji se brčkao u plićaku.

Teren ka vrhu je kamenit i potreban je bio dodatni oprez dok na stazi srijećemo mnoge planinare.

Ubrzo se ispod nas pojavljuje Jablan jezero, koje je sve ljepše i ljepše kako savladavamo metre. Primjećujemo da se jedna grupa planinara kupa, pa nam je bilo žao što makar nismo uskočili u vodu da upotpunimo doživljaj boravka na ovom mjestu. Tješili smo se kako ćemo to uraditi u povratku, ali nas je kasnije kiša zatekla pa je kupanje odloženo za sljedeće ljeto.

Drugi dio uspona prolazi kroz borove krivulje i uveliko vidimo i grad Žabljak, kao i Crno i Zminje jezero.

Pogled sa Crvene grede je impresivan, posebno na ostale durmitorske vrhove. Vidi se Savin kuk, Šljeme, Veliki i Mali Međed, Bobotov kuk, Bezimeni vrh, Rbatina, Obla glavu, Planinicu, Ališnicu...

Na drugoj strani vidi se Ljubišnja, kao i Veliki Štuoc.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније