Спонзорисани текстови

[ PR TEKST ]

07. 12. 2022. 08:00   >>  08:15

HENLEY&PARTNERS MONTENEGRO

10 реалних аргумената за наставак програма економског држављанства

Компанија Henley & Partners Montenegro објавила је 10 реалних аргумената за наставак програма економског држављанства.

1.МИЛИЈАРДА ЕУРА

До краја ове године у оквиру Програма економског држављанства који се у Црној Гори реализује од 2019. године биће предато 1000 апликација. За црногорски Програм аплицирају породице из читавог свијета које су препознале Црну Гору због наших природних љепота, гостољубивости, безбједности, пословних прилика, здравог концепта живота, очекиваног скорог уласка у ЕУ. Очекивани финансијски ефекти, када све апликације буду испроцесуиране од надлежних органа, износе 445 милиона еура, од чега 200 милиона еура припада држави кроз обавезну уплату административних такси (35 милиона еура), уплату донација (115 милиона еура) и уплаћени ПДВ (50 милиона еура). Градитељима хотела који учествују у програму, а у које апликанти који прођу ригорозне контроле инвестирају, биће реализовано 245 милиона еура, средства која су они обавезни искористити, као дио њихове комплетне инвестиције, у изградњу нових хотела. За то су држави гарантовали одговарајућим банкарским гаранцијама, а динамику изградње објеката прате ревизори. Уколико се Програм настави до предвиђених 2000 успјешних апликација (одређени проценат се одбија у процесу), то ће значити да ће се кроз Програм економског држављанства генерисати 1,055 милијарди еура. Од тога ће држави и општинама бити уплаћено 520 милиона еура, а градитељима, који су кандидовали пројекте код државе, 535 милиона еура. Проценат који би био намијењен држави и општинама јесте већи кроз наставак Програма, јер је донација држави од 2022. године увећана са 100 на 200 хиљада еура. Ова финансијска средства није могуће директно надомјестити из других извора, а значајно је да се реализују у неколико економски веома компликованих година, које укључују утицај пандемије ЦОВИД-а и рат у Украјини.

2.НОВИ ХОТЕЛИ

Градња бројних нових хотела који се реализују у оквиру програма, од којих је већина на сјеверу, не би била могућа, бар не оваквом динамиком, без реализације Програма економског држављанства, као значајног извора капитала и доприноса у смислу довођења квалификованих апликаната у Црну Гору. Свједочимо да се радови на изградњи хотела одвијају интензивно и брзим темпом захваљујући Програму. Новим хотелима ће управљати респектабилни хотелски оператори, укључујући InterContinental, Swissotel, SIRO by Kerzner i Splendid. Према тренутним пројекцијама излистаних пројеката, као и нових кандидованих пројеката у последњем периоду, планира се реализација 1200 хотелских соба у новим хотелима на сјеверу и 800 хотелских соба на југу. Према извјештајима реномиране консултантске куће Horwath HTL, једна соба у хотелу нивоа 4*+ и 5* доприноси БДП-у државе преко 50 хиљада еура годишње, а запошљава у просјеку 1.3 радника. Дакле, већ у наредних неколико година, ових нових 2000 смјештајних јединица у хотелима допринијеће запошљавању најмање 2600 хотелских радника, а БДП-у државе доприносиће више од 100 милиона еура годишње. Према МОНСТАТ-у, БДП Црне Горе у 2021. години износио је 4,95 милијарди еура.

3.РАЗВОЈ СЈЕВЕРА

Прије петнаестак година имао сам прилику да се сусретнем са експертима канадске компаније Ecosign чији су представници тада радили на развоју просторног плана региона Бјеласица и Комови. У питању је компанија која је учествовала у осмишљавању и пројектовању бројних скијалишта у Канади, а тада је активно радила на пројектовању ски стаза за Зимске олимпијске игре у Сочију 2014. У том периоду сам био професионално ангажован у међународној развојној организацији CHF International, имплементатору УСАИД-а, институцији која је чини ми се, остала запамћена по добру везано за развој нашег сјевера. Тешко је било тада замислити да ће извјесно доћи до развоја нечега што су канадски стручњаци тада „цртали“. А данас то гледамо својим очима. Видимо развој великих инфраструктурних пројеката, као што су сада аутопут и скијалишта, чији је циљ развој сјевера Црне Горе. Овакви пројекти не би били реализовани без постојања Програма економског држављанства, засигурно не оваквом динамиком. Ако се Програм настави, отвориће се нове прилике за даљи развој, а Црна Гора ће се додатно позиционирати на мапи туристичких центара.

4.НАЈСТРОЖИЈЕ ПРОВЈЕРЕ

Основни критеријуми за аплицирање су крајње строги. Првенствено је потребно прибавити, и на прописан начин легализовати, читав сет докумената, укључујући потврде о некажњавању, озбиљне и исцрпне финансијске исказе, те доказе о улагањима у склопу Програма. Након што лиценцирани агент преда апликацију, почиње главни дио процеса, тј. у склопу интерног поступка државе спроводи се официјелни поступак провјере међународне подобности кандидата (свеобухватни дуе дилигенце), који за рачун државе раде свјетски познате компаније, специјализоване у овој области: Exiger из Канаде и С-РМ из Велике Британије, које су добиле лиценцу у Црној Гори за ове послове. Ова ин-дептх анализа траје минимум мјесец дана и ако је налаз негативан, апликација се аутоматски одбија, без права жалбе. Ако је налаз у реду, тек се онда апликација квалификује да је прегледају надлежни државни органи, на челу са Министарством унутрашњих послова Црне Горе. Провјере међународне подобности које спроводе специјализоване компаније подразумијевају темељну и свеобухватну анализу апликанта као физичког лица, дакле провјеру аутентичности и валидности свих личних докумената, а додатно и посебно детаљно испитивање његових финансијских исказа. Ово подразумијева анализу личних финансијских исказа и испитивање свих компанија везаних за апликанта, као и њихових финансијских извјештаја. Ова анализа представља највећи дио безбједносне процедуре, а чак и прије него што је реализована, дакле прије саме предаје апликације, апликанти подлијежу прелиминарним провјерама од стране, прво, агената за посредовање као што је Henley & Partners, затим међународних и локалних банака код којих отварају есцроw рачуне. Тек након провјере међународне подобности, и само уколико налаз није за одбијање, врше се поново вишемјесечне провјере Министарства унутрашњих послова, у сарадњи са Агенцијом за националну безбједност. Уз то, наравно, држава задржава дискреционо право да одузме пасош апликанту, у случају да се докаже да је доставио неисправан документ у току процеса, или се не понаша у складу са законом након добијања држављанства. Дакле, овај свеобухватан и детаљан процес провјере диктира да заиста само апликанти који су то завриједили добију право на црногорски пасош. Овакве јединствене и по први пут у Црној Гори реализоване процедуре и анализе, које покривају и личне податке и финансије појединаца, тј. апликаната, њихових породица и са њима повезаних лица, спроводе се до овог нивоа од стране више компанија и институција које су специјализоване управо за ову област, управо са циљем кредибилитета, тако да су апликанти црногорског програма економског држављанства, малтене, најпровјеренији људи у Црној Гори.

5.КВАЛИТЕТ АПЛИКАНАТА

У неколико највећих индустрија које аплицирају код Henley & Partners су власници бизниса и предузетници, затим финансијски стручњаци, такође ИЦТ стручњаци и специјалисти, типа доктора медицине. Постоје озбиљна имена из свијета ИЦТ индустрије, ланаца козметичке и модне индустрије, банкари, доктори који раде на најпрестижнијим свјетски препознатим клиникама, који су већ или ће, ускоро, кроз овај програм, постати црногорски држављани. Одлучили су се за Црну Гору као дестинацију за алтернативно држављанство након, у неким случајевима, и вишегодишњих анализа. Црна Гора може бити изузетно поносна на свој Програм за стицање држављанства путем улагања. Он се у свијету инвестиционих миграција етаблирао као успјешна платформа за финансирање државе и економске иновације, способна да сваке године прикупи милионе еура капитала без задужења за своје грађане и привуче неке од најбољих свјетских талената и инвеститора са драгоцјеним међународним мрежама и знањима која ће обогатити нашу нацију. Директно убризгавање ликвидности без задужења у нашу земљу, умјесто повећања дуга који би оптерећивао будуће генерације, омогућава Црној Гори да буде аутономнија у својој монетарној и фискалној политици него што би то иначе био случај. Квалитет апликаната је најбоља илустрација успјеха Програма. Такве апликанте би свака држава свијета жељела за своје држављане и суграђане и у томе и јесте суштина оваквих програма, да то не буде једна трансакција, иако је, наравно, и она веома значајна, него да се ефекти овог програма мултипликују. Задовољство је уопште упознати такве људе, али могућност коју имамо да им представимо Црну Гору, задржимо њихов интерес, и помогнемо им у процесу аплицирања, а све са циљем да се заиста изузетни појединци прикључе црногорском друштву, веома је вриједно искуство.

6.КОМПАРАТИВНА ИСКУСТВА

Инвестиционе миграције су данас широко препознате као дуготрајни облик државног генерисања потражње за инвестицијама и катализатор економског раста и диверсификације. Оне чине милијарде еура свјетског капитала. У свијету сада постоји преко 100 програма инвестиционих миграција, и то је легитиман пут миграције који су прихватиле Сједињене Америчке Државе, Аустралија, Аустрија, Шпанија, Италија, Португал и многе друге суверене државе. Инвестиционе миграције су постале стандардна и призната полуга политике за подстицање страних директних инвестиција, а земље чланице ЕУ попут Аустрије, Малте, Шпаније, Грчке, Италије, Португала и многих других које нуде ове програме, створиле су виталну предност за себе и своје грађане у глобалном надметању за капитал и знање. Нема никакве сумње да добро вођени и регулисани програми инвестиционих миграција стварају значајну друштвену вриједност. Како је напоменуо ММФ, такви програми помажу у стимулисању отварања радних мјеста, економског раста и националног просперитета. Баш као што велике економије у Сјеверној Америци и Европи користе миграцију инвестиција да привуку експертска знања и стране директне инвестиције, мање економије као што је Црна Гора могу на сличан начин да искористе потенцијал и предности ових програма како би развиле своје економије и како би им ови програми помогли да се такмиче на свјетској сцени. Програми инвестиционих миграција доносе милијарде еура пријеко потребног капитала сувереним државама које би иначе морале бити прикупљене путем опорезивања или повећања државног дуга и буџетских дефицита. Постоје бројни објективни извори који указују не само на вриједност саме ињекције ликвидности, већ и на шире користи у смислу усмјеравања страних директних инвестиција (ФДИ) у земље ЕУ као што су Малта, Грчка, Летонија, Шпанија или Португал. Ови програми доносе истинску друштвену предност не само кроз повећање државних прихода, отварање нових радних мјеста и повећану потрошњу на инфраструктуру, већ кроз стварање нових могућности на свим нивоима друштва. Програми инвестиционих миграција земаља чланица ЕУ донијели су око 25 милијарди еура страних директних инвестиција у ЕУ током протекле деценије. Ови програми генеришу огромну економску и друштвену вриједност у Европи, посебно за мање економије. Након свјетске финансијске кризе ови програми су омогућили начин економског опоравка и раста за многе европске државе.

7.ФОНД ЗА ИНОВАЦИЈЕ

Фонд за иновације је кровна државна институција у имплементацији мјера и програма иновационе политике намијењене микро, малом и средњем предузетништву, као и трансферу технологија са научно-истраживачких институција. Примарни циљ Фонда за иновације јесте подстицање економског раста и конкурентности Црне Горе подизањем иновативности црногорске привреде. Наше процјене говоре да ће Фонд захваљујући Програму економског држављанства бити у могућности да добије и да дистрибуира између 30 и 40 милиона еура наредне године. И то би могао да буде озбиљан континуитет до 130 милиона еура, ако би се Програм реализовао на комплетно планираних 2000 успјешних апликација. Контрибуције у овај Фонд омогућиће Влади да, између осталог, реализује различите пројекте, као што су финансирање старт-уп предузећа за црногорске предузетнике у разним областима, могуће стипендирање најбољих студената Универзитета Црне Горе, можда понуду стипендија за студирање у иностранству за најбоље студенте или обезбјеђивање средстава за младе таленте из Црне Горе, да остану у земљи након завршетка студија.

8.ПОСТАВЉЕН ПРОЦЕС

Програм економског држављанства фукционише кроз неколико државних администрација, са идејом и првим конкурсом објављеним током 40. Владе Црне Горе, актуелна Одлука о економском држављанству донијета је и почела имплементацију у току 41. Владе, а реализација траје током 42. и актуелне 43. Владе. Процес је текао и у доба ЦОВИД пандемије, што није било нимало једноставно. Функционише, првенствено, јер је процес постављен професионално, уз корекције које су рађене у ходу, а које је изискивало доба пандемије. Нажалост, дешава се да се кораци у процесу одобрења апликација непотребно успоравају, те данас умјесто одлуке за шест до девет мјесеци, систем често доноси одлуке и дуже од годину дана. Последица јесте, још увјек значајан број неријешених апликација и озбиљна средства на есцроw рачунима. Ипак, процес се одвија, сада ефикасније и брже. Јавна администрација је током ових процеса научила много, од тога како функционишу финансијски системи у свјетским банкама, па до тога на који начин се легализују документа широм свијета. Имајући у виду тренутно стање у јавним финансијама, Програм, који би требало додатно професионализовати, уз додатне ресурсе државне администрације, може бити од непроцјењивог значаја за спровођење правовремене консолидације и стабилизације јавних финансија.

9.МУЛТИПЛИКАТИВНИ ЕФЕКТИ

Лиценцирани агенти за посредовање, као што је Хенлеy & Партнерс, успјели су озбиљним напорима да Црну Гору ставе на мапу инвестиционих миграција, што није био лако у конкуренцији Малте, Аустрије, Португала, Грчке, Тајланда и бројних других држава-брендова. Такође, није било једноставно да цијели систем у нашој држави профункционише, а сада га имамо. Систем који укључује државну администрацију, првенствено МУП и Агенцију за инвестиције, преноси се на велики број укључених правних лица и укључује лиценциране агенте, агенте за дубинску провјеру података, компаније које су кандидовале развојне пројекте, банке, нотаре, правне савјетнике, преводиоце, стручне асоцијације итд. Овај систем је успио да одржи Програм активним кроз изазове пандемије, руско-украјинске кризе и сајбер нападе који су значајно успорили, негдје и онемогућили електронску комуникацију. Породица сваког успјешног апликанта, а у питању су људи озбиљног имовинског статуса, прелиминарно у Црној Гори остаје бар недјељу дана, за то вријеме одсједа у нашим хотелима, користи услуге комерцијалног превоза, обилази националне паркове и гастро понуду, те се сријеће са администрацијом и институцијама које их могу анимирати да инвестирају даље.

10.РИЈЕЧ ИНВЕСТИТОРА

Прије неколико мјесеци, природом посла, имао сам задовољство да будем домаћин г. Брадлеy Хороwитз-у, који је потпредсједник за производе (ВП Продуцт) у Гоогле-у, али, и озбиљан интелектуалац и господин. Након што смо прошли интензивну агенду која је укључивала посјету предсједнику Владе, сусрет са ИЦТ заједницом, менаџментом Фонда за иновације, те, колико је то вријеме дозвољавало, сигхтсееинг по Црној Гори, наводим изјаву коју је тада дао за наше медије: „Током посјете Црној Гори овог љета, имао сам прилику да се лично увјерим не само у природне љепоте ваше земље, већ такође и у инвестициони потенцијал. Имао сам прилику да се сусретнем са највишим Владиним званичницима, а такође и са доносиоцима одлука не само из јавног сектора, већ и из области инвестиција и ИЦТ индустрије. У директним и отвореним разговорима са свима њима увидио сам да Црна Гора представља изузетне могућности за инвестирање. Такође сам упознат и са црногорским Програмом економског држављанства који је свакако у складу са свим горе наведеним. Програм економског држављанства доприноси не само економији и финансијској стабилности државе, он такође чини да се Црна Гора позиционира на глобалној мапи чинећи је видљивом за свјетску елиту.”
 
Аутор: Rade Ljumović, Managing Partner, Henley & Partners Montenegro

О компанији Henley & Partners

Компанија Henley & Partners свјетски је лидер у области програма за стицање пребивалишта и држављанства путем улагања. Компанија, у којој раде квалификовани професионалци, интегрисана је до високог нивоа и функционише у 35 канцеларија широм свијета. Сваке године, хиљаде успјешних појединаца, њихове породице и савјетници ослањају се на стручност и искуство компаније у овој области. Сам концепт плана за стицање пребивалишта и држављанства креирала је компанија Henley & Partners прије тридесетак година. Како се глобализација шири, пребивалиште и држављанство постали су тема од великог интереса међу све већим бројем међународно мобилних предузетника и инвеститора. Henley & Partners је био и јесте активни учесник низа програма у свијету који су, између осталог, привукли више од 10 милијарди еура страних директних улагања. У великом броју држава компанија је укључена у савјетовање, осмишљавање, постављање и спровођење најуспјешнијих програма за стицање пребивалишта и држављанства на свијету. У Црној Гори, Henley & Partners је један од три, званично, од стране државе, лиценцирана агента за посредовање за стицање држављанства путем улагања. У Црној Гори, компанија је активна чланица AmCham Montenegro и Савјета страних инвеститора (МФИЦ).

Пратите нас на

Коментари 0

остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГ
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара.

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије