Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Stil

Супер жена/Б92 [ R.B. ]

03. 02. 2023. 18:18   >>  18:25 1

ODLAZAK ŠPANSKOG KREATORA

Pako Raban: Modni revolucionar sa ljubavnim tajnama

Čuveni španski dizajner, Pako Raban, preminuo je u 89. godini. Mnogi će ga pamtiti po specifičnim kreacijama parfema, ali i revoluciji koju je napravio u svijetu modne industrije.

Španski dizajner postao je "revolucionar" u modnom svijetu 1960-ih. Počeo je da pravi nakit od neuobičajenih materijala za mnoge francuske modne dizajnere, a 1964. godine, sa svojih 30 godina života, predstavio je prvu kolekciju odevnih predmeta od neobičnih materijala.

Godine 1966. u svijetu modne industrije ostao je upamćen po emisiji "Dvanaest nenosivih haljina od savremenih materijala" i zahvaljujući ovom šou pronašao je svoj životni poziv - modni dizajner. Pako je haljine pravio od papira, plastike i metala, a za vezivne materijale koristio je lijepak i metalnu žicu.

Do 1968. godine najpoznatije žene modne piste nosile su njegove komade, a u saradnji sa Andreom Kurežom i Pjerom Kardenom pomogao je u stvaranju novog pravca u modi - "Svemirsko doba".

U skladu sa idejom pravca, Pako je koristio razne materijale koji nijesu podrazumijevali uobičajeni tekstil, već, nasuprot, metalne, zlatne, srebrne predmete - različitih oblika i veličina koji su međusobno bili isprepletani čvrstim koncima, lijepkom, a nerijetko i metalnim žicama. Ovim potezom, Pako Raban je obezbijedio sebi "počasno mjesto" u svijetu modne industrije.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, ne zna se da li je čuveni modni dizajner ikada bio u vezi i imao partnerku/a.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније