Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

05. 10. 2020. 08:51 >> 17:43
5

IZUM IZ PODGORICE

Jedina bomba na svijetu koja će vas zabaviti

Više nema potrebe za panikom zbog kofera sa eksplozivom. Ipak, za deaktivaciju ove „bombe“ moraćete sami da se pomučite. Portal RTCG predstavlja vam kooperativnu elektronsku društvenu igru „Clockwork Briefcase“, koja simulira situaciju iz holivudskih akcionih filmova, u kojima je potrebno deaktivirati eksplozivnu napravu sakrivenu u koferu, prije nego što tajmer dođe do nule. Autor igre, Podgoričanin Aleksandar Dlabač, pobjednik je Idea Knockout-a, najvećeg takmičenja inovativnih ideja u regionu, koje je prošle sedmice održano u Zagrebu.

Dlabač, koji se skoro trideset godina profesionalno bavi razvojem softvera, navodi da je „Clockwork Briefcase“ inspirisana popularnom kompjuterskom igrom „Keep Talking and Nobody Explodes“, igraju je dva igrača, a termin „kooperativna“ znači da se oni ne takmiče jedno protiv drugog, već da zajedno pokušavaju da savladaju igru, tj. da deaktiviraju „bombu“.

„Prvi igrač se „zatekao“ ispred bombe koju ne zna kako da deaktivira, dok „na vezi“ ima eksperta za deaktiviranje bombi, tj. drugog igrača koji ima sva potrebna uputstva, ali ne može vidjeti šta se dešava. Od toga koliko dobro međusobno komuniciraju zavisi da li će uspjeti bombu deaktivirati na vrijeme“, priča autor igre.

Igra se sastoji od devet odvojenih modula, od kojih svaki predstavlja drugačiju mini igru/zagonetku koja se mijenja sa svakim pokretanjem.

„Osim toga, igrači prije početka određuju kolika će biti težina igre, koliko vremena imaju za deaktivaciju, koliko modula bombe će morati da savladaju i koliko grešaka smiju napraviti. Na taj način je obezbijeđeno da će igru moći dugo da igraju a da im ne dosadi. Naprotiv, kako budu postajali vještiji igra će im biti još interesantnija za igranje. Kada se pokrene igra izgleda veoma atraktivno, ali i komplikovano. Zato se mnogi uplaše da neće moći da se snađu“, kaže Dlabač.

Ističe da je jedina vještina koja je potrebna da se igra pobijedi vještina komunikacije i praćenja uputstava.

„Što igrači bolje međusobno komuniciraju veća je vjerovatnoća da će je uspješno deaktivirati. Iz našeg dosadašnjeg iskustva pokazalo de se može igrati od tinejdžerskog uzrasta“, navodi Dlabač.

Kao i kod svake društvene igre, ukoliko igrači ne pobijede, preostaje im jedino da odigraju novu partiju i pokušaju ponovo.

„Nerijetko smo prisustvovali situacijama gdje je reakcija pozitivna čak i kada se ne uspije, jer napetost vremenom raste, pa u toj trci sa vremenom „eksplozija“ bombe donosi olakšanje i igrači se počnu smijati tome što nijesu uspjeli. Takva situacija bila je i na Bug Future Showu 2017 u Zagrebu, kada su u Kinu Europa dva dobrovoljca iz publike izašla na binu i odigrala partiju pred prepunom dvoranom. Nedostajalo im je nekoliko sekundi da je deaktiviraju, bomba je „eksplodirala“, konfete su letjele na sve strane, ali svi su se smijali, čak i kamerman koji je sve to snimao. Ovo je jedina bomba na svijetu koja uveseljava ljude“, priča Dlabač za Portal RTCG.

Od straha do osmijeha

Bez obzira na izgled igre, Dlabač kaže da nikada nije bilo neprijatnih situacija. Kofer sa „eksplozivom“ u par minuta dovede od zaprepašćenja do osmijeha.

„Već od prvih gostovanja sve vrste medija su nas pratile, tako da smo sa sobom nosili brojne časopise koji su pisali o nama, kako bismo mogli pokazati o čemu se radi „crno na bijelo“, ukoliko se ukaže potreba. Posebno je interesantna bila situacija na velikom takmičenju How To Web u Bukureštu, na kom je gost bio i američki ambasador u Rumuniji, gdje je njegovo obezbjeđenje zaprepašćeno zagledalo kofer. Slična je bila i reakcija karabinjera na Maker Faire manifestaciji u Rimu. Naravno, ubrzo zaprepašćenja pređe u osmjehe“, kaže autor ige.

Razvoj od 2016.

Dlabač navodi da je izrada prvog prototipa igre počela 2016. godine i trajala je oko tri mjeseca. To je, kako kaže, bio tzv. proof of concept koji je služio da se vidi da li će se korisnicima svidjeti, ali i da se uoče eventualni nedostaci.

„Već na prvom događaju gdje je bila izložena, najvećoj evropskoj konferenciji game developera Reboot Develop 2016, bomba je „odjeknula“ toliko da smo čak i mi sami bili zatečeni. Najveća imena iz svjetske industrije igara ostavljala su nevjerovatne komentare na društvenim mrežama. Od tada smo sa njom proputovali oko 16.000 kilometara, bili u 12 gradova iz šest zemalja, gdje ju igralo preko dvije hiljade ljudi. Ovo nam je bilo veoma dragocjeno iskustvo jer smo pomoću njihovih reakcija i komentara znatno unaprijedili već ionako atraktivan proizvod“, ističe inženjer iz Podgorice.

"Pošto u Crnoj Gori trenutno nije moguće profesionalno razvijati i serijski proizvoditi hardver bili smo primorani da tražimo pomoć drugih firmi iz inostranstva da bismo mogli nastaviti dalje od prototipa. Tako smo 2018. godine sklopili ugovor o partnerskoj saradnji sa firmom Tenzor iz Osijeka, koja je na sebe preuzela redizajn hardvera za proizvodnju, kao i podršku, marketing i prodaju. Ovo je bio prelomni trenutak za nas, jer bismo bez toga teško mogli da nastavimo dalje“, dodaje on.

Dlabač naglašava da su završene posljednje provjere igre, kao i da konačna verzija „kofera“ izgleda veoma atraktivno i profesionalno.
„Sve savršeno funkcioniše i mi trenutno radimo finalna „poliranja“ softvera. Prezadovoljni smo kako sada sve izgleda i sigurni smo da će se svidjeti i brojnim korisnicima širom svijeta.“

Idea Knockout odskočna daska

Dlabač ističe da je pobjeda na zagrebačkom Idea Knockout-u od ogromnog značaja, budući da je igri otvorila vrata IFA e najvećeg sajma potrošačke elektronike u svijetu ove godine.

„Idea Knockout će nam osigurati štand u IFA NEXT dijelu sajma posvećenom startapovima što će nam omogućiti da predstavimo proizvod svjetskoj publici. Inače, takmičenje je svim dosadašnjim pobjednicima predstavljao je veliku odskočnu dasku i svi su do sada napravili veliki svjetski uspjeh. Nadamo se da mi nećemo biti izuzetak“, navodi Podgoričanin.

Do sada su, dodaje, učestvovali na mnogim događajima, ne samo startap takmičenjima, već i na konferencijama, gejmerskim festivalima, team buildinzima itd.

„Svaki taj događaj nam je puno značio, nevezano od toga o kojoj vrsti događaja se radi, ili da li je neko i ko pobijedio. Bez obzira da li se radi o nagradi, PR u, ideji o poboljšanju proizvoda, ili vrijednom poznanstvu i kontaktu, sve su to parčići slagalice koji omogućavaju se kompletira čitava slika. Inače, ovo je nama šesto takmičenje do sada. Od toga smo pobijedili čak dva puta (na nedavnom Idea Knockoutu i na Belgrade Venture Forumu 2016. godine), a na Idea Knockoutu 2016. godine sa prototipom bili smo drugi. Mislimo da su ovo sjajni rezultati i da puno govore o potencijalu proizvoda.“

A zbog atraktivne pojave, igra uvijek privuče pažnju.

„Čim se uključi zasvijetli veliki broj ekrana i LE dioda i začuju se dramatična muzika i otkucaji tajmera, pa igra postaje pravi „mamac“ za sve koji su u blizini. Gdje god bismo se pojavili, od Rima do Bukurešta, stvarale su se velike gužve i pravili redovi ljudi kako bi odigrali barem jednu partiju“, priča Dlabač za Portal RTCG.

Počinje planiranje „crowfundinga“

Pošto se radi o hardverskom proizvodu, autor igre ocjenjuje da je put proizvoda od ideje do prodaje izuzetno složen, jer ga treba proizvesti, transportovati do krajnjih korisnika, obezbijediti odgovarajući marketing, distribuciju prodaju itd.

„Do sada smo sve sami finansirali, od samog razvoja pa do odlazaka na sva ova takmičenja i konferencije. To se u startapaškoj terminologiji zove bootstraping. Stoga smo 100% vlasnici svog proizvoda, što se dosta rijetko dešava. Nedavno je naš Clockwork Briefcase prepoznat kao jedan od najboljih projekata u oblasti kreativnih industrija od strane Ministarstva kulture Crne Gore i programa Kreativna Crna Gora i dobio značajna sredstva za dizajn i razvoj proizvoda, što će nam mnogo značiti u ovoj završnici pred početak proizvodnje.“

Dlabač ističe da upravo počinje planiranje crowdfunding kampanje na KickStarter platformi.

„Nije lako pripremiti se za to na pravi način, ali nam se može višestruko isplatiti za finansiranje proizvodnje i dalju promociju. Partnerska firma ima iskustva i u ovome, jer je prije godinu dana uspjela na ovaj način da prikupi rekordnu sumu za jednu firmu iz Hrvatske. Nadamo se i crnogorskom rekordu uskoro“, kaže on.

Rada Brajović, Portal RTCG

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније