Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix.ba ]

23. 10. 2020. 08:27   >>  08:40

PENSILVANIJA

Pronađena ptica sa ženskim i muškim karakteristikama

Naučnici u Pensilvaniji otkrili su nedavno izuzetno rijetku vrstu ptice pjevačice koja na sebi s jedne strane ima muško, a s druge žensko krilo te samim time predstavlja karakteristike oba pola.

Kako su pojasnili iznenađeni naučnici ova pojava je rijetka te se može otkriti jednom u životu.

"Posljednji put je rezervat prirode Powdermill u Prirodnjačkom muzeju Carnegie pronašao još jedan primjer prije 15 godina i to je peta otkrivena od gotovo 800.000 ptica koje je istraživao rezervat. Svi naučnici su bili nevjerovatno uzbuđeni. Prisutan je naučni interes naravno, ali i sreća jer smo vidjeli nešto što je veoma rijetko", navela je Ejni Lindzi, voditeljka programa za spajanje ptica u rezervatu prirode.

Iako naučnici ne mogu biti potpuno sigurni bez pretrage ili obdukcije, kazali su da je ova ptica "Pheucticus ludivicianus", dakle, proizvod genetske anomalije poznate kao bilateralna giandromorfija, piše CNN.

Za razliku od istinskog hermafroditizma, koji se odnosi na posjedovanje muškog i ženskog reproduktivnog tkiva, ginandromorfi pokazuju kontrstne polne karakteristike sa svake strane tijela.

U ovom slučaju, dok je jedna strana čini genetski ženskom, druga strana pokazuje sva obilježja genetskog mužjaka. Čak i stražnja strana krila i repa pokazuju presudne polne razlike, s lijeve su smeđe, a s desne crne boje.

Ako je ptica nešto poput ostalih ginandromorfa koje su pronađene, ova lijevo-desna podjela mogla bi ići i u njenu unutrašnjost, uključujući mozak i reproduktivne organe.

Jedan od naučnika je kazao da bi ova ptica mogla ući u knjigu rekorda te pojasnio da je ovo otkriće isto "kao da su vidjeli jednotoga", a drugi je opisao navalu adrenalina nakon što je vidio ovaj rijetki primjerak.

Još od 1962. godine, ornitolozi u Ptičjem istraživačkom centru Powdermill grupišu oko 13.000 ptica godišnje u prirodnom rezervatu.

Njihova puna baza podataka, koja uključuje zapise stotina hiljada ptica, a sadrži manje od 10 obostranih ginandromorfa. Ova neobična pojava zabilježena je i među gmizavcima, leptirima i rakovima, ali još nisu sigurni kako djeluje i nastaje.

Isprva se pretpostavljalo da su ginandromorfi nastali spajanjem dvaju embrija u razvoju, odvojeno oplođenih, ali sada naučnici imaju još jednu ideju.

Ginandromorfizam ("gine" je grčki izraz za ženu, "andro" znači mužjak, a "morph" znači sorta).

Ptica je iz porodice batokljuna s ružičastim prsima. Mužjaci i ženke batokljuni razlikuju se po boji. Tako mužjaci imaju ružičasti donji dio krila, a ženke žuto-smeđe.

Kada ženske ptice proizvedu jaje, ćelija treba odbaciti polovinu svojih hromozoma u vrećici zvanoj "polarno tijelo". Ako jaje zadržava ovo tijelo DNK, može stvoriti vlastito jezgro.

Ako dvije sperme oplode jajnu stanicu s dva jezgra, a ne jednim, a ta se jezgra počnu dijeliti odvojeno, svaka strana tijela potomstva teoretski bi mogla imati svoj pol, s jedne strane koja izražava ženske hromozome, a s druge strane muške.

"Popularno pitanje u naučnim krugovima je ima li ova ptica sposobnost razmnožavanja. Budući da je obično samo lijevi jajnik funkcionalan u ptica, a lijeva strana ove ptice je ženska, ova bi ptica teoretski mogla izleći mlade ako se uspješno pari s mužjakom", napisali su istraživači iz PARC-a.

Međutim, čak i s potencijalno funkcionalnim jajnikom, ova ljupka ptica možda se neće moći pariti. S obzirom na to da su to ptice pjevačice, a mužjaci se oslanjaju na svoju muziku kako bi privukli ženke, nejasno je hoće li ova ptica moći privući partnera ako je svojom pjesmom zbunjujuća za druge ptice.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније