Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

26. 10. 2020. 08:15 >> 08:17

ISTRAŽIVANJE

Vakcine protiv korone povećavaju podložnost HIV-u?

Grupa istraživača iz Sjedinjenih Američkih Država oglasila se s upozorenjem da bi pojedine vakcine protiv koronavirusa, koje su trenutno u fazi kliničkih ispitivanja, mogle povećati podložnost virusu koji uzrokuje AIDS.

 

To je posebno problematično u subsaharskoj Africi, uključujući Južnoafričku Republiku, gdje HIV predstavlja veliki problem i ima karakteristike epidemije.

Najmanje četiri vakcine od trenutne serije vakcina protiv Kovida-a 19 koje su u razvoju, mogle bi kandidatima za testiranje da povećaju podložnost zarazi HIV-om ukoliko bi s njim došli u kontakt, ističe tim naučnika koje predvodi Suzan Buhbinder, profesorica Univerziteta u San Francisku i šefica na Odjeljenju za javno zdravstvo San Franciska.

Jedna od ovih vakcina nalazi se na pragu treće faze kliničkih ispitivanja u Rusiji i Pakistanu, piše ScienceMag.

Buhbinder i njene kolege istakli su kako imaju iskustva iz prve ruke o nuspojavama ove vakcine na osnovu ranijih istraživanja o vakcinama protiv HIV-a.

"Zabrinuti smo da bi upotreba vektora Ad5 za imunizaciju protiv SARS-CoV-2 na sličan način mogla povećati rizik od infekcije HIV-1", napisali su naučnici.

Jedan od najčešćih vektora koji se koristi u medicinskim istraživanjima je genetski modifikovani adenovirus, grupa DNK virusa koji obično uzrokuju bolesti očiju i respiratornih organa. Nekoliko trenutnih serija vakcina protiv korone u svom razvoju koriste upravo adenovirus kao metodu isporuke genetskog koda proteina koronavirusa, s ciljem da se imunitet čovjeka osposobi za prepoznavanje i borbu protiv SARS-CoV-2.

Međutim, jedan specifični adenovirus, nazvan Ad5 prethodno je poništio vakcinu protiv HIV-a koju je Buhbinder razvijala sa svojim timom, zbog čega je Ad5 danas predmet istraživanja brojnih naučnika.

Treba istaći da još uvijek nije jasno kako i u kojoj mjeri Ad5 povećava osjetljvost na zarazu HIV-om.

Imunolog Entoni Fauci, američki vodeći stručnjak za zarazne bolesti, takođe je upozorio na upotrebu ovog adenovirusa u vakcinama još 2014. godine.

Uprkos tome, kompanije koje stoje iza ovih spornih vakcina tvrde da su svjesne problema i da su uzimale u obzir rizike tokom razvoja vakcina.

Na primjer, ImmunityBio koji trenutno testira svoju vakcinu u Kaliforniji, tvrdi da je genetski utišao vektor Ad5 u svojoj vakcini. Inače, nekoliko ispitivanja vakcina je već zaustavljeno zbog neželjenih dejstava.

Takođe, pojedini stručnjaci kao što je Yu Xuefeng, direktor kompanije CanSino koja razvija vakcinu protiv ebole, a koja takođe koristi Ad5 kao vektor, smatra da ne postoje indicije opasnost u slučaju te vakcine dodajući da je Ad5 vjerovatno rizičan samo kad se kombinuje sa HIV-om, odnosno kada se nalazi u vakcini protiv HIV-a.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније