Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

[ Izvor: Klix ]

28. 10. 2020. 12:54 >> 12:54

ISPOD OKEANA

Pronašli ogroman greben visine nebodera

Australijski naučnici su tokom 3D mapiranja morskog dna otkrili greben širok 1.5 km, a visok više od 500 metara, što ga čini višim od Empire State Buildinga u Njujorku koji ima čak 102 sprata.

Otkriveni greben se nalazi na dnu epikontinentalnog pojasa, ali nije dio Velikog koralnog grebena.

U gornjem dijelu nije prekriven tvrdim koralima, nego mnogobrojnim spužvama, morskim stabalacima i mekanim koralima, što upućuje na to da je ovo područje bogato nutritijentima koje nose struje dubokih voda.

Kamera na podvodnom robotu koji je istraživao greben pokazuje da je nastanjen mnoštvom riba.

Naučnici sa instituta The Schmidt Ocean već nekoliko godina istražuju okean koji okružuje Australiju, ali ovo novo otkriće bi im moglo zadati još godina istraživanja.

U ranijim istraživanjima su snimili rijetke podvodne organizme poznate pod imenom sifonofore, koje mogu biti duže od 40 metara, ali i druge vrste koje se moraju istražiti, kao što su crni korali, sunđeri i škarpuni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније