Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

29. 10. 2020. 18:15 >> 18:15

USPJEŠAN TEST

Japanski "metak" voz dostigao brzinu od 382 km/h

Japanski šinkansen, odnosno "metak" voz, testiran je u utorak, a prvi putnici bili su lokalni novinari. Prvi test novog voza nazvanog ALFA-X obavila je željeznica East Japan Railway Co, a postignuta brzina iznosi 382 km/h. Ovo je prva testna vožnja voza, čiji je razvoj završen u maju 2019. godine.

Inače, ovaj voz može dostići maksimalnu brzinu od 400 km/h.

Test je bio uspješan, a obavljen je na liniji Tohoku Shinkansen koja povezuje Tokio i prefekturu Aomori. Vožnja između stanica Sendai i Morioka je trajala 40 minuta, a obično traje sat i 15 minuta.

Vozovi u Japanu trenutno dostižu brzinu do 320 km/h.

Jedna od glavnih razlika između novog voza i već postojećih su specifično oblikovani prednji i zadnji vagoni. Oni su specijalno oblikovani kao bi se mjerila razlika u pritisku vjetra. Kada se voz kreće sjeverno, koristi prvi vagon dug 22 metra koji je za 7 metara duži od drugih vagona iz E5 serije. Takođe, kad se kreće južno, koristi prvi vagon dug 16 metara.

Kočioni sistem voza ALFA-X je smješten na krov, kao i novi sistem elektromagnetnog otpora. Cijeli kočioni sistem je unaprijeđen.

Kako bi putnicima bilo što udobnije tokom brze vožnje, unaprijeđen je i sistem amortizacije koji horizontalne i vertikalne vibracije svodi na minimum.

Tokom testne vožnje se čuo tihi ili nikakav zvuk pri brzini od 320 km/h, tvrde japanski novinari. Ipak, zvuk motora se čuo pri brzinama od 360 i 380 km/h.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније