Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Klix.ba [ B.B. ]

03. 01. 2022. 13:20 >> 13:21

NASA NAJAVILA

Operacije na Međunarodnoj svemirskoj stanici do 2030. godine

Administracija predsjednika SAD-a Džoa Bajdena obavezala se da će produžiti operacije Međunarodne svemirske stanice do 2030. godine, rekao je u petak administrator NASA-e Bil Nelson.

"Međunarodna svemirska stanica je svjetionik miroljubive međunarodne naučne saradnje i više od 20 godina je bila zaslužna za ogroman naučni, obrazovni i tehnološki razvoj čovječanstva", rekao je Nelson.

"Drago mi je što se administracija Bajden-Haris obavezala da će nastaviti s radom stanice do 2030. godine", dodao je.

Produženje dolazi, jer NASA već planira prelazak na komercijalne svemirske stanice i druge privatne platforme u niskoj Zemljinoj orbiti.

Ranije u decembru, NASA je dodijelila više od 400 miliona dolara kompanijama "Blue Origin", "Nanoracks" i "Northrop Grumman", za razvoj dizajna za svemirske stanice i druge "komercijalne destinacije" u svemiru.

NASA je saopštila da će joj prelazak na komercijalne stanice omogućiti da uštedi novac i da se fokusira na svoje misije Artemis na Mjesecu i Marsu.

Međunarodnoj svemirskoj stanici je ranije odobreno da radi do 2024. godine, iako je NASA navodno rekla da je odobreno, sa tehničkog stanovišta, da leti do 2028. i dalje.

Produženje operacija do 2030. pomoći će NASA-i da "omogući nesmetanu tranziciju sposobnosti u niskoj orbiti Zemlje na jednu ili više destinacija u komercijalnom vlasništvu i kojima upravlja u kasnim 2020-im", navodi svemirska agencija u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније