Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Index.hr [ B.B. ]

22. 01. 2022. 08:09   >>  08:10 1

NOVA OBEĆANJA

Mask najavio klinička ispitivanja sa moždanim implantima kod ljudi

Neuralink, američka neurotehnološka kompanija čiji je suvlasnik Elon Mask, uskoro počinje s prvim kliničkim ispitivanjima moždanih implantata na ljudima.

Guardian piše da je Neuralink počeo tražiti ljude koji će rukovoditi ovim ispitivanjima. Objavio je oglase za poslove šefa i koordinatora kliničkih ispitivanja. U oglasima se navodi da će zaposlenici sarađivati s nekim od najinovativnijih ljekara ovog doba i vrhunskim inženjerima, kao i s prvim učesnicima kliničkog ispitivanja ovog tipa.

Mask, čije se bogatstvo procjenjuje na 256 milijardi dolara, rekao je da je vrlo optimističan oko ovih projekta, te tvrdi da bi "implantanti mogli omogućiti hodanje tetraplegičarima".

Takođe je kazao da će paraliziovani umom moći brže da koriste pametne telefone od ljudi koji se njime koriste prstima.

Mask se nada da će američka Agencija za hranu i ljekove (FDA) odobriti korištenje ovih čipova.

"Mislim da s Neuralinkom imamo šansu da tijelo osobe koja ima oštećenu kičmenu moždinu izliječimo i učiniti funkcionalnim. Uspjeli smo to postići kod majmuna i zamoraca, a provodimo mnogo testiranja i potvrđujemo da je implantat vrlo siguran i pouzdan, te da se može sigurno ukloniti", izjavio je Mask.

"Guardian" piše da Mask ima dugu povijest velikih obećanja vezanih za Neuralink. Prije tri godine je rekao da će prvi implantanti u glavu čovjeka biti ugrađeni 2020. godine. Između ostalog, šef Tesle i SpaceX-a tvrdio je da će se implantanti i bežično puniti.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније