Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

A.M. [ N1 ]

09. 08. 2022. 16:22 >> 16:17

KOLIČINA LEDA ISPOD PROSJEKA

Izmjereno najmanje leda na Antarktičkom moru

Tokom jula izmjerena je najmanja količina leda na Antarktičkom moru od kada se vrše mjerenja, saopštila je služba EU za satelitski monitoring "Kopernik".

Mjerenjem je utvrđeno da led na Antarktičkom moru zahvata površinu od 1,53 miliona kilometara kvadratnih, što je manje za sedam odsto od prosjeka za jul u periodu od 1991. do 2020. godine.

Ovo je ujedno najmanja količina leda u julu od kada su satelitska posmatranja započeta prije 44 godine. Prethodno je oboren negativni rekord u junu, prineo je AFP.

„Kopernik“ navodi da količina leda opada u širem području, a da je od februara ispod prosjeka.

Prethodni mjesec je bio najsuvlji jul širom sjevernog dela Evrope i u Velikoj Britaniji, a „Kopernik“ navodi da je na Antarktiku taj mjesec, takođe, bio suvlji od prosjeka i da su na nekoliko lokacija oboreni rekordni po minimalnoj količini padavina.

„Ovi uslovi pogađaju lokalnu ekonomiju i olakšavaju širenje i intenziviranje požara u prirodi“, navodi se u saopštenju.

„Kopernik“ navodi da je jul bio neuobičajeno suv širom Severne Amerike, Južne Amerike, Centralne Azije i Australije.

„Možemo očekivati nastavak sve češćih i dužih perioda ekstremno visoke temperature, pošto globalna temperatura nastavlja da raste“, izjavila je „Kopernikov“ naučnik Freja Vamborg.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније