Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

B.Č.J. [ Klix.ba ]

11. 08. 2022. 09:06 >> 09:04
1

TELESKOP ZABILJEŽIO FENOMENALAN TRENUTAK

Dvije galaksije započele okršaj i spajanje

Teleskop "Gemini North" koji se nalazi u okviru opservatorije Gemini snimio je dvije isprepletene galaksije koje bi se mogle spojiti u jednu za nekoliko miliona godina čime je na neki način prikazana i sudbina "našeg" Mliječnog puta.

Teleskop koji je smješten na Havajima uočio je spiralne galaksije u interakciji koje su udaljene oko 60 miliona svjetlosnih godina.

"Galaktički par NGC 4567 i NGC 45689, takođe poznate kao galaksije leptira upravo su se počele sudarati jer ih gravitacija spaja", naveli su naučnici.

Prema onome što se zna, galaksije bi trebale za 500 miliona godina završiti svoje spajanje i formirati jednu eliptičnu galaksiju.

"U ovoj ranoj fazi, dva galaktička centra su udaljena 20.000 svjetlosnih godina i svaka galaksija i dalje ima svoj oblik kretanja. Kako se galaksije približavaju, gravitacijske sile će dovesti do brojnih događaja i intenzivnog formiranja zvijezda. Originalne strukture galaksija će se promijeniti i izobličiti", piše CNN.

Slično galaktičko spajanje trebalo bi se dogoditi kada je riječ i o Mliječnom putu koji bi se trebao sudariti s galaksijom Andromeda, našim najvećim i najbližim galaktičkim susjedom.

"Astronomi u NASA-i koristili su teleskop "Hubble" kako bi predvidjeli kada bi moglo doći do sudara. Procjenjuje se da bi se događaj mogao dogoditi za oko 4 do 5 milijardi godina", pojašnjava se.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније