Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

klix.ba [ R.B. ]

06. 06. 2023. 16:44   >>  16:45

DREVNI GROBOVI

U Južnoj Africi otkriveno groblje staro 200.000 godina

Najstarije poznato groblje na svijetu pronađeno je u Južnoj Africi, a ustanovljeno je da su novootriveni drevni grobovi stari najmanje 200.000 godina.

Naučnici su pronašli sekelete vrste Homo naledi, dalekih rođaka ljudi. Ovi drevni ljudi su bili niski, imali su duge ruke, zakrivljene prste i mali mozak veličine narandže. Novootkriveni drevni grobovi stari su najmanje 200.000 godina, a prethodno se vjerovalo da su grobnice homo sapiensa stare 100.000 godina zapravo najstarije lokacije za sahranjivanje u istoriji hominina.

Poznati paleoantropolog Li Berger predvodio je iskopavanje u pećinskom sistemu Rising Star, dijelu Kolijevke čovječanstva, koja je dio UNESCO-ve svjetske baštine u Južnoj Africi. Tim je otkrio nekoliko fosila homo naledi vrste zakopanih na oko 30 metara u pećinskom sistemu Rising Star na ovoj lokaciji.

Zakopavanja ovalnog oblika sadržala su ostatke desetak izumrlih vrsta hominina, koji su vjerovatno zakopani u položaju fetusa. Pojedini su identifikovani kao odrasli, no bilo je i djece vjerovatno mlađe od 13 godina.

Ova vrsta hominida koja se penjala po drveću bila je na "raskršću" između majmuna i modernih ljudi. Prve kosti vrste homo naledi otkrivene su još 2013. godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније