Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Nauka i tehnologija

Т.Г. [ RTS ]

28. 08. 2023. 20:15 >> 20:15

DUGAČAK OSAM CENTIMETARA

Hirurzi iz mozga žene izvadili živog crva

Neurohirurzi na infektivnoj klinici u Kanberi izvadili su iz mozga pacijentkinje osam centimetara dugačkog parazitskog crva.

Dr Hari Prija Bandi operisala je 64-godišnju ženu koja se javila u infektivnu kliniku i žalila na zaboravnost i depresiju, ali nije mogla da vjeruje u ono što je zatekla tokom operacije.

Pacijentkinja iz Novog Južnog Velsa prvi put je otišla u lokalnu bolnicu 2021. godine kada je trpjela bol u stomaku i imala dijareju, a potom suvi kašalj, groznicu i prekomjerno znojenje.

Do 2022. godine njeni simptomi su takođe uključivali zaboravnost i depresiju, zbog čega je otišla u bolnicu u Kanberi. Magnetna rezonanca otkrila je abnormalnosti koje su zahtijevale operaciju.

Specijalista za infektivne bolesti u bolnici u Kanberi dr Sandžaja Senanajake kaže da niko nije očekivao da će naći živog crva.

„Neurohirurzi se uobičajeno susreću sa infekcijama mozga, ali ovo je otkriće koje se dešava jednom u karijeri. Niko nije očekivao ovako nešto“, naveo je Senanajake.

Doktorka Bandi koja je izvadila crva obratila se odmah poslije operacije Sananajakeu kako bi mu javila za čudni slučaj i zatražila pomoć da utvrde vrstu crva i najbolju terapiju.

„Moj bože, nećeš vjerovati šta smo izvadili iz mozga jedne žene, živo je i migolji se“, riječi su kojima je neurohirurškinja došla kod kolege.

Na kraju su poslije proučavanja utvrdili da se radi o vrsti crva Ophidascaris robertsi, koja se uobičajeno pronalazi u pitonima. Ispostavilo se da je ovo prvi put da je pronađen kod ljudi.

Pacijentkinja živi u blizini jezera koje naseljava vrsta pitona. Iako nije došla u direktni kontakt sa zmijom, često je sakupljala travu u blizini jezera, na kojoj su se očigledno nalazile larve.

„Jadna pacijentkinja, bila je tako hrabra. Ne želite da budete prvi pacijent na svijetu koji je imao valjkastog crva koji parazitira u pitonima. Skidamo joj kapu“, istakao je Senanajake.

Uspješno se oporavlja i pod ljekarskim je nadzorom kako bi se doktori uvjerili da neke potencijalne larve nisu ostale.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније