Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

[ Klix.ba, objavila B.B. ]

08. 07. 2020. 06:45   >>  06:48

U NJEMAČKOJ

Psi tragači se obučavaju da otkriju koronavirus

Psi tragači mogu pronaći skriveni eksploziv ili drogu, a sada Njemačka vojska i Fondacija veterinarskih fakulteta u Hanoveru, obučavaju različite pasmine za otkrivanje koronavirusa kod ljudi.

DW piše da se vojni psi tragači obučavaju u Centru za obuku pasa u gradu Ulmenu kako bi u ljudskoj pljuvački mogli detektovati koronavirus.

U obuci učestvuje ukupno deset pasa - njemačkih ovčara, španijela i retrivera koji "njuše" uzorke zaraženih ljudi.

Ideja za projekt pojavila se budući da ovi psi ne samo da mogu otkriti eksploziv ili drogu iz molekularnog sastava mirisa, već i osjetiti razne vrste tumora i hipoglikemiju kod dijabetičara.

Njemački istraživači, uključeni u ovo istraživanje, optimistični su i očekuju na kraju pozitivan ishod projekta.

Iz Centra za obuku pasa kazali su da sve ide po planu i da se projekat sprovodi uspješno, napominjući da će dosta konkretnije rezultate imati u narednih nekoliko sedmica.

Najmanje 300 njemačkih vojnih pasa širom svijeta koristi se za otkrivanje eksploziva, droga i minskih sredstava.

Ipak, kako su pokazale dvije naučne studije, postoji rizik da se i psi inficiraju budući da, iako u dosta rijetkim slučajevima, kućni ljubimci se takođe mogu zaraziti virusom preko ljudi.

Osim u Njemačkoj, pse u još nekim zemljama kao što su SAD, Finska i Velika Britanija, obučavaju za otkrivanje COVID-19. Osim putem pljuvačke, virus se može detektirati i pomoću urina i znoja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније