Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

T.G. [ RTS ]

02. 03. 2022. 14:43 >> 14:45
1

SKUP I RIJEDAK

Plavi dijamant iz Afrike procijenjen na 48 miliona dolara

Dijamant "De Beers Cullinan Blue" procijenjen je na 48 miliona dolara. Najskuplji, rijedak, živopisno plave boje, dijamant je najskuplji primjerak na aukciji zakazanoj za april 2022. godine u Hongkongu, u organizaciji Aukcijske kuće „Sotbi“.

Dijamant je prvi put otkriven u aprilu 2021. godine u južnoafričkom rudniku dijamanata.

„Plavi dijamanti ma koje vrste izuzetno su rijetki i vrijedni, ništa slično nije se pojavilo na aukciji posljednjih godina“, naglasila je predsjednica Aukcijske kuće „Sotbi“ Peti Vong.

Kamen je izuzetno rijedak: na aukciji pojavila su se samo pet dragulja od preko 10 karata. Od toga pet je imalo manje od 15 karata.

Najskuplji dijamant prodat je na aukciji u Openhajmu 2016. godine, za 57 miliona dolara.

Dijamant "De Beers Cullinan Blue" kupili su "De Bears" i "Diakore" za 40 miliona dolara, a njihovi majstori proveli su skoro godinu dana bruseći kamen, stvarajući stepenasto rezani dijamant od 15 karata.

Geološki institut Amerike dijamant je ocijenio najvišom ocjenom, koju u svijetu ima manje od jedan odsto dijamanata.

„Postoji veliko interesovanje u svijetu za dijamante, jer su ljudi danas obrazovani i znaju šta žele. Moram da istaknem da je ovo najljepši plavi dijamant koji sam u svojoj karijeri vidjela“, istakla je Peti Vong, predsjednica Aukcijske kuće „Sotbi“.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније