Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

N1 [ R.B. ]

17. 05. 2022. 23:18   >>  23:16

OBRATITE PAŽNJU

Greške koje uništavaju veš mašinu i odjeću

Iako se pranje odjeće čini prilično jednostavnim, mnogi prave greške koje mogu da unište i veš mašinu, ali i odjeću. Ovo su neke od najčešćih grešaka:

Korišćenje kapsula za male količine odjeće

Kapsule za pranje su izuzetno praktične i kad je u pitanju skadlištenje i pranje, a sastoje se od savršeno odmjerene doze deterdženta.

Jedna kapsula je predviđena za srednje opterećenje veš mašine. To znači da kad stavimo kapsulu, a peremo malu količinu odjeće, stvaramo dodatni učinak hemijskih deterdženata i na odjeću i na veš mašinu. Tako se može stvoriti višak sedimenta unutar mašine i na taj način se oštetiti pumpe i motor.

Ne provjetravate veš mašinu

Kada odmah nakon vađenja odjeće zatvorimo vrata veš mašine, ostavljamo je u stanju povećane vlage. To je savršeno okruženje za rast plesni i bakterija. Stoga je bolje ostaviti vrata veš mašine otvorena 15-20 minuta.

Umjesto tečnog, koristite deterdžent u prahu

Prašak za pranje savršen je za uklanjanje tvrdih mrlja, pa je njegova upotreba u nekim slučajevima sasvim razumna. Međutim, u drugim slučajevima bolje je koristiti tečni deterdžent.

Naime, tečni deterdžent bolji je za preliminarnu obradu mrlja, a uz to ostavlja i manje tragova na odjeći. Takođe, tečni deterdžent je sigurniji za veš mašinu zbog bolje topivosti u odnosu na prašak koji može da začepi sistsem.

Stavljate deterdžent direktno na odjeću

Dodavanje deterdženta direktno na odjeću je loša ideja. Naime, veš mašina je dizajnirana tako da u pravom trenutku ispusti deterdžent na odjeću. Uz to, ako dodate deterdžent direktno na odjeću, postoji mogućnost da ostane na odjeći i da se stvore mrlje.

Pretjerano korišćenje omekšivača

Omekšivač ne doprinosi čišćoj odjeći, on samo omekšava rublje. Ako prekomjerno koristite omekšivač odjeća će vam biti puna petrohemikalija. Omekšivači takođe mogu da začepe cijevi u mašini.

S druge strane, pripazite i da ne koristite premalo deterdženta jer se u tom slučaju odjeća neće oprati kako treba, piše Brightside.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније