Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

T.G. [ n1 ]

18. 05. 2022. 19:52   >>  19:51

ZA 300 HILJADA EURA

Prodata slomljena gitara Noela Galagera

Crvena električna gitara "Gibson" iz 1960, koju je koristio Noel Galager, zvijezda benda Oasis, a frontmen grupe, njegov brat Lijam ju je slomio 2009. nakon svađe pre jednog od nastupa u noći kad se grupa razišao, prodata je na aukciji u Parizu za 300.000 eura.

Mediji pišu da je Lijam gitaru slomio iza pozornice, a muzički stručnjaci i aukcijska kuća ističu da je to bio jedan od “kultnih trenutaka” u istoriji roka.

Lijam je crvenu „Gibson“ gitaru razbio u naletu bijesa na festivalu u francuskoj prijestonici 2009, malo prije nego što je bend trebalo da izađe na pozornicu.

Kasnije ju je popravio jedan francuski proizvođač violina i gitara.

Engleski pjevač, tekstopisac i muzičar je certifikatom potvrdio da je gitaru slomio njegov brat.

Noel Galager je bio posebno vezan uz ovaj instrument, s obzirom na to da je brojne tekstove i melodije komponovao baš uz ovaj model "Gibsona".

"Ova 'Gibsonica 355', serijski broj A34884 iz 1960. bila je gitara koju je Lijam Galager razbio u Parizu 2009. u noći kada se raspala grupa Oasis. Bila je to moja omiljena gitara na kojoj sam komponovao brojne pjesme”, napisao je Noel Galager u belešci koja ide uz gitaru.

Grupa Oasis osnovana je u Mančesteru 1991, a vrhunac slave doživjela je 1990-ih hitovima poput “Don’t Look Back In Anger” i “Wonderwall”.

Ali, zloglasne svađe braće Galager rezultovale su raspadaom benda nakon što su međusobne netrpeljivosti kulminirale na festivalu Rock en Seine u Parizu, zbog čega je Noel napustio grupu.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније