Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

B.Č.J.

04. 06. 2022. 08:13 >> 08:11

BELGIJA

Proizvedena pametna lampa koja signalizira padove starijih osoba

Tehnološka kompanija Nobi iz Antverpena proizvela je lampu koja koristi vještačku inteligenciju kako bi signalizirala kada je starija osoba pala i uključila alarm za poziv u pomoć ukoliko je to potrebno, prenio je portal "Fokus na Belgiju" (Focus on Belgium).

Lampa je prvenstveno namijenjena staračkim domovima i važna je posebno noću kada je manji broj osoblja u domovima.

Pametna lampa signalizira pad osobe, ali i uključi alarm u kojem se postavi pitanje osobi da li je potrebno zvati osoblje u pomoć.

Otkrivanje pada i komunikacija su glavni zadaci pametne lampe, ali koncept ima i druge prednosti. U pripravnosti je 24 sata dnevno, diskretno se uklapa u plafon, ne toleriše radoznale poglede i poštuje privatnost, lako se postavlja i stalno mjeri temperaturu okoline i kvalitet vazduha.

U jednom staračkom domu su postavljene lampe kao test, i za sada su rezultati pokazali da je lampa veoma korisna i za osoblje i korisnike doma, naveo je belgijski portal.

"Fokus na Belgiju" je dodao da je novi izum vrijedan jer prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svaka treća osoba starija od 65 godina padne bar jednom godišnje, dok 66 odsto tih osoba dobije teške povrede prilikom pada.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније