Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

A.M. [ RTS ]

21. 08. 2022. 10:41   >>  10:38

PRILAGODILE SE EKSTREMNIM USLOVIMA

Sijaju u mraku, ribe Grenlanda kroz koje teče zeleni antifriz

Ispod santi ledenog Grenlanda, nedavno je otkrivena nova vrsta ribe koja se prilagodila životu u ekstremnim uslovima. Neobično je što kroz njeno tijelo teče fluorescentni zeleni antifriz. Mladi šareni puž (Liparis gibbus) u svom tijelu ima visok sadržaj proteina koji ometaju smrzavanje.

Kao što antifriz pomaže u regulisanju temperature motora automobila u ekstremnim uslovima, interesantno je da su određene vrste riba evoluirale u ekstremnim klimatskim uslovima. Tako ribe koje žive u hladnim staništima Grenlanda u svom tijelu imaju zeleni antifriz bogat proteinima.

„Protein iz antifriza lijepi se za površinu malih kristala leda i sprječava ih da prerastu u velike kristale", istakao je koautor istraživanja Dejvid Gruber, naučni saradnik u Američkom prirodnjačkom muzeju i profesor biologije na univerzitetu u Njujorku.

Istakao je da su ribe sa sjevernog i južnog pola samostalno razvile ove proteine.

Proteini protiv smrzavanja prvi put su otkriveni kod nekih riba koje žive na Antarktiku, prije skoro 50 godina.

Za razliku od hladnokrvnih gmizavaca i insekata, ribe ne mogu da prežive ako im se tečnosti u tijelu zalede, jer tada se u njihovom krvotoku stvaraju ledeni kristali.

„Činjenica je da su se ovi proteini pronađeni u ribama ukazali na sposobnost prilagođavanja i preživljavanja tih organizama u ekstremnim staništima", istakao je drugi koautor sdtudije Džon Sparks, kustos djela ihtiologije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније