Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ RTS ]

30. 09. 2022. 18:28 >> 18:26

U OPTICAJU KRAJEM 2022.

Predstavljene kovanice sa portretom kralja Čarlsa Trećeg

Svi britanski novčići na kojima se nalazi lik kraljice Elizabete Druge ostaće zakonsko sredstvo plaćanja, a novčići na kojima je prikazan portret kralja Čarlsa Trećeg biće u opticaju zajedno sa kovanicama njegove majke.

Portret kralja Čarlsa Trećeg će se naći na budućim britanskim kovanicama, na kojima će biti prikazan njegov lik, predstavljen je u Kraljevskoj kovnici novca „Royal Mint". Portret će biti predstavljen na dva novčića u specijalnoj seriji koja slavi život kraljice Elizabete Druge, jedan od pet funti, a drugi od 50 penija.

Napravljen je i komemorativni novčić od 5 funti koji sadrži dva nova portreta pokojne kraljice na poleđini.

„Kralj Čarls je sarađivao sa vajarom Martinom Dženingsom i lično je odobrio sliku koja će se naći na kovanici", istakla je Nikola Hauel, glavni komercijalni direktor kovnice novca.

Kris Barker, iz Muzeja Kraljevske kovnice novca, opisao je portret kao „dostojanstven i graciozan", što odražava njegove godine službe.

„Mislim da ako se osvrnete na neke od portreta Elizabete, posebno na njen prvi portret Meri Gilik sve to je mnogo više idealizovano. Portret kralja Čarlsa Trećeg je mnogo više od samog čovjeka, od pojedinca, vidite crte na njegovom licu, godine iskustva", istakao je Kris Barker.

„Očekujemo da će kupcima biti dostupan komemorativni asortiman od oktobra i da će se memorijalni novčić od 50 penija pojaviti u kusuru ljudi verovatno od decembra", navela je Nikola Hauel.

Naličje kovanice od 50 penija ima dizajn koji se prvobitno pojavio 1953. godine. Napravljen je u znak sećanja na krunisanje kraljice Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji i uključuje četiri četvrtine Kraljevskog grba prikazanog unutar štita.

Između svakog štita je amblem matičnih naroda: ruža, čičak, detelina i praziluk.

Svi britanski novčići na kojima se nalazi lik kraljice Elizabete Druge ostaće zakonsko sredstvo plaćanja, a novčići na kojima je prikazan novi kralj će kružiti zajedno sa kovanicama njegove majke.

Istorijski gledano, bilo je uobičajeno da kovanice sa likovima različitih monarha budu u opticaju kao sredstvo plaćanja pomažući da se minimizira uticaj i troškovi na životne sredine.

Kraljevska kovnica novca „Royal Mint", je više od 1.100 godina zadužena za portrete kraljevske porodice na kovanicama. U Ujedinjenom Kraljevstvu trenutno je u opticaju oko 27 milijardi kovanica sa likom Elizabete Druge, koje će se postepeno povlačiti iz opticaja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније