Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ RTS ]

04. 10. 2022. 23:53   >>  05. 10. 2022. 00:00

JEVREJSKA NOVA GODINA

Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja za Jevreje

Sa zalaskom sunca, za Jevreje počinje Jom Kipur, Dan pokajanja i pomirenja. Jom Kipur predstavlja vrhunac svetih dana, prazničnog perioda koji počinje Roš Hašanom - jevrejskom Novom godinom.

Jom Kipur, Dan pokajanja, 25 sati potpunog posta, bez jela i pića, i posvećenosti molitvama, trajaće do sjutra uveče. Vrhunac je desetodnevnog perioda kajanja, koji podsjeća da niko nije bezgrešan.

Provodi se u molitvama koje pozivaju na praštanje. Vjeruje se da se upravo molitvama, pokajanjem i milosrđem tokom Dana strahopoštovanja može uticati na to u koju će od tri knjige Bog upisati vjernike, prije nego što se knjige zapečate na Jom Kipur.

Naime, prema vjerovanju starom hiljadama godinama, na ovaj dan polažu se računi o postupcima, vjernici mole za oproštaj ljude koje su povrijedili na bilo koji način. Na Jom Kipur određuje se sudbina za sljedeću godinu.

Postoji i običaj simboličnog prenošenja grijehova na živinu. Molitvom se izražava želja da smrt živine bude otkup za dug, miran i srećan život. Živina se zatim daje u dobrotvorne svrhe, a mnogi daju prilog u novcu.

Nosi se bijela odjeća, dok je kožna obuća zabranjena. Obredni dio praznika završava se posljednjim otvaranjem svetog ormana u kojem se drže svici Tore, molitvom i oglašavanjem tradicionalnog roga, sofara.


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније