Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ RTS ]

18. 10. 2022. 11:20 >> 11:21

NOVO ISTRAŽIVANjE

U kakvog ljubimca raste vaše štene?

Nova studija pokazuje da način na koji odgajate svog psa utiče na to u kakvog će ljubimca izrasti. Vlasnik koji pažljivo reaguje na ponašanje psa i njegove potrebe, ima veće šanse da izgradi društvenog, sigurnijeg i pametnijeg psa.

Poznato je da stilovi i izbori vaspitavanja utiču na način na koji se djeca razvijaju i rastu. Istraživači sada otkrivaju više o donekle sličnom odnosu između vlasnika i njihovih ljubimaca.

Istraživači su okupili 48 vlasnika pasa i njihovih kućnih ljubimaca, tražeći od njih da popune anketu o načinu čuvanja i vaspitavanja kućnih ljubimaca prije nego što su svi potom učestvovali u tri testa ponašanja u laboratoriji, kako bi se procijenili privrženost i interakcija između pasa i njihovih vlasnika.

„Otkrili smo da stil gajenja kućnih ljubimaca predviđa obrasce ponašanja i spoznaje pasa u budućnosti", kaže bihejviorista Monik Udel sa Univerziteta Oregon Stejt.

„Ovo je važan nalaz jer sugeriše da će vlasnici pasa koji odvoje vrijeme da razumiju i zadovolje potrebe svog psa vjerovatnije završiti sa sigurnim, otpornim psima", dodala je.

Na osnovu inicijalnih anketa, istraživači su vlasnike pasa podelili u tri kategorije, slične kategorijama koje se koriste u istraživanju roditeljstva kod ljudi: autoritativni (visoka očekivanja, visok nivo odgovora), autoritarni (visoka očekivanja, nizak nivo odgovora) i permisivni (niska očekivanja, visok nivo odgovora kod psa).

Tri testa ponašanja pokrivala su privrženost (kako je pas reagovao na svog vlasnika tokom bliskih interakcija), društvenost (kako je pas reagovao kada su stranac i njegov vlasnik zamijenili mjesta i rešavanje problema (izazivanje psa da riješi zadatak - sa ili bez ohrabrenja od vlasnika - dobije poslasticu).

Sličnost sa vaspitavanjem djece

Sve u svemu, psi sa autoritativnim vlasnicima imali su najveću stopu privrženosti i bili su veoma društveni i osjetljivi na dešavanja u okolini, u poređenju sa psima sa autoritarnim ali „popustljivim" vlasnicima. Štaviše, jedini psi koji su riješili kompletan zadatak došli su iz grupe autoritativnih vlasnika.

Studija se na neki način poklapa sa prethodnim istraživanjima roditelja i dece; konkretno - djeca sa autoritativnim roditeljima imaju veću vjerovatnoću da pokažu sigurnu privrženost, a smatra se da je to zbog dosledne, pouzdane podrške koju dobijaju.

„Ovo istraživanje pokazuje da veza kućnog ljubimca, psa i čoveka, može biti funkcionalno i emocionalno slična vezi između ljudskog roditelja i njihovog deteta", kaže bihejvioralni naučnik Loren Brubejker sa Univerziteta Oregon Stejt.

„Potrebno je više istraživanja u ovoj oblasti, posebno ponavljanja sa većim uzorcima i među različitim populacijama i kulturama", pišu istraživači u objavljenom radu.

„Međutim, naši nalazi sugerišu da je u uzorkovanoj populaciji već postojeći kvalitet odnosa pas-vlasnik služio kao značajan prediktor ponašanja psa u budućnosti u sva tri navedena domena", dodaje se u radu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније