Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ n1 ]

03. 11. 2022. 11:42 >> 11:42

STVAR PRESTIŽA

Deset najskupljih mačaka na svijetu

Premda su ulice, udruženja i skloništa prepuna mačaka svih oblika, boja i starosti, i premda su takvi ljubimci često privrženiji vezujući se za čovjeka kao "spasitelja", ljudi se često odlučuju da uzmu čistokrvnu rasu radi daljeg razmnožavanja i eventualno izložbi.

 

Ljubimca ne treba birati prema izgledu nego karakteru, ali evo koje su karakteristike i cijene deset najskupljih rasa mačaka na svijetu.

10. SijamskaSijamska mačka potiče s Tajlanda i spada među najskuplje, ali i najživlje, najotvorenije i najveselije rase. Ona se malo teže povezuje sa vlasnikom i prihvata suživot sa drugim ljubimcima. Cijena se kreće oko 1.200 eura.

9. Britanska kratkodlaka
Ova rasa, najčešća u Velikoj Britaniji, poznata je po okruglastim obrazima i naborima oko usta s kojima podsjeća na mačku iz “Alise u zemlji čuda”. Cijena joj se kreće oko 1.500 eura.

8. Ruska plava
Jedna od omiljenih kućnih ljubimica potiče iz Rusije. Ova znatiželjna pasmina ima neobične crte oko usta iako od svih najviše podsjeća na domaću mačku.

7. Škotski fold
Porijeklom iz Škotske, ova rasa može biti raznih boja. Jedinstvena je po ušima koje se preklapaju prema naprijed i najčešće jarko narandžastim očima. Zbog posebne anatomije uši zahtijevaju i posebnu njegu i brigu. Zato im i cijena može dostići 3.000 eura.

6. Peterbald
Također ruskog porijekla, ova rasa mačke ima vrlo kratku dlaku, a može biti i potpuno bez dlake. Rezultat je eksperimentalnog parenja pasmina Don Sphyndž i Orijentalne mačke, a nastala je tek devedesetih godina prošlog vijeka. Nježna je i zaigrana, agilna i aktivna, pa od nje možete očekivati da istraži cijelu kuću. Cijena doseže do 3.000 eura.

5. Sfinks (Sphyndž)
Jedinstvena po tome što na tijelu nema krzna, ove se mačke mogu pohvaliti izrazitom inteligencijom, nježnim karakterom i sklonošću drugim kućnim ljubimcima. Izrazito su privrežene vlasnicima i pate kad ostanu same. Cijena – oko 3.000 eura.

4. Manks ili Manska mačka
Manks potiče sa ostrva Mana u Irskom moru, uz zapadnu obalu Velike Britanije. Jedinstvena je po tome što uopšte nema rep ili je vrlo kratak. Prema legendi, Manks je jedna od životinja spasenih od biblijskog potopa, a bez repa je ostala jer je Noa prebrzo zatvorio vrata kad je uskočila u arku. Cijena ide do 3.500 eura.

3. Persijska mačka
Porijeklom iz Anatolije ova pasmina mačke cijenjena je još iz doba kraljice Viktorije. To ne čudi s obzirom na to da ova rasa zahvaljujući svojim pokretima i dugoj dlaki djeluje kraljevski. Ali, upravo zato zahtijeva nešto više brige od ostalih rasa, barem što se tiče krzna. Neki primjerci rase iz legla s nagradama mogu dostići cijene i do 5.000 eura.

2. Savana
Ova neobična pasmina zapravo je mješanac između divlje mačke servala i domaće mačke. Budući da se radi o mješancu, prilično je neukrotiva pa joj je odmalena potrebna socijalizacija i trening. Spada među rijetke mačke koje ne samo da vole vodu, nego su joj i sklone do te mjere da će se rado igrati s vodom ili se kupati. Budući da se radi o vrlo rijetkoj rasi koja zahtijeva puno brige, cijena joj može dosezati do 20.000 eura.

1. Bengalska
Bengalska mačka je jedna od najmlađe nastalih rasa vještačkom selekcijom. Nastala je ukrštanjem Azijske leopard mace i domaće mačke i posebna je po krznu s istaknutim leopard šarama. Jako je društvena, nježna, obožava da skače, puno se kreće i zato joj treba i puno prostora. Na trenutke se čini neumorna. Mačići iz najcijenjenijih legla koštaju i do 20.000 eura. Želite li ovu ljepoticu, moraćete izdvojiti između 900 i 2.000 eura

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније