Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ RTS ]

19. 11. 2022. 12:36 >> 12:35

NA IVICI IZUMIRANjA

Pronađena vrsta krabe koja nije viđena 225 godina

U opisu vrste raka nazvanog Afzeliusova kraba, koja je poslednji put viđena krajem 18. vijeka, pisalo je samo "Sijera Leone". To se pokazalo kao dovoljno da je sada naučnici pronađu zajedno sa još jednim „izgubljenim“ slatkovodnim rakom.

Pronalaženje rijetkih vrsta za koje se vjeruje da su izumrle nikada nije lako, ali kada je Pjer a Mvogo Ndongo otputovao u Sijera Leone u januaru 2021. godine da traži „izgubljene“ vrste rakova koje borave mahom na kopnu, osjećaj da traži iglu u plastu sijena bio je posebno jak zbog veličine „plasta sijena“.

Za jednu od vrsta, Afzeliusovu krabu (Afrithelphusa afzelii), poslednji put viđenu 1796. godine, jedini trag je bio šturi opis na primerku na kojem je pisalo samo: "Sijera Leone".

Ekspedicija koju je predvodio Mvogo Ndongo prvenstveno je tražila kopnenu krabu duginih boja iz Sijera Leonea Afrithelphusa leonensis, za koju se vjerovalo da je možda izumrla jer je naučnici nisu vidjeli punih 65 godina.

Ova vrsta raka našla se na listi dobrotvorne organizacije za divlje životinje Re:wild „25 najtraženijih izgubljenih vrsta“.

Mvogo Ndongo se nadao – ali nikada nije očekivao – da će pronaći i Afzelijusovu krabu.

Obje vrste su rakovi koji žive na kopnu i žive u jazbinama u prašumama.

"Većina slatkovodnih rakova u Africi živi u rijekama, potocima i jezerima“, navodi Mvogo Ndongo, predavač na Institutu za ribarstvo i vodene nauke na Univerzitetu Duala u Kamerunu.

"Vrste od interesa pripadaju jedinstvenoj afrotropskoj porodici koja uključuje članove koji mogu da udišu vazduh, što im je omogućilo da osvoje staništa u prašumi, često daleko od stalnih izvora vode. One su šarenije u poređenju sa rođacima koji žive u rijekama i mogu da se penju na drveće, žive u pukotinama stijena, kopaju močvarne površine ili prave rupe u šumskom tlu“, objašnjava Mvogo Ndongo.

Sijera Leone, Gvineja i Liberija su jedine zemlje u Africi u kojima se ovi rakovi nalaze, a poznato je samo pet vrsta.

Tokom tri nedjelje, radeći zajedno sa lokalnim stanovništvom u sjevernim, južnim i jugoistočnim provincijama Sijera Leonea, Mvogo Ndongo naišao je samo na lažne tragove.

Kraba koja se krila 225 godina

Mnoga naučna otkrića (i ponovna otkrića) potpomognuta rigoroznim, opsežnim bilješkama drugih naučnika koji su na željene terene dolazili ranije, to ovdje nije bio slučaj.

„Kraba Afrithelphusa afzelii nije viđena 225 godina i bukvalno jedina informacija o tome gdje je treba tražiti nalazila se u kratkom opisu primerka i činila su ga dvije riječi – Sijera Leone, što je zaista neprecizno definisana lokacija“, istakao je Mvogo Ndongo.

Prema njegovim riječima, tim je zaključio da je kraba morala biti pronađena na maloj udaljenosti od Fritauna, pa smo istraživanja i započeli u obližnjoj šumi.

Istraživači su se raspitivali kod lokalnog stanovništva da li su vidjeli rakove koji žive na kopnu daleko od rijeka i potoka sve dok nisu naišli na nekoga ko bi mogao da pomogne.

„Imali smo sreće – jedan čovjek nas je odveo na svoju farmu na ivici šume gdje je, nakon intenzivne potrage, vrsta ponovo otkrivena“, ispričao je Mvogo Ndongo.

Dan nakon što su pronašli Afzeliusovu krabu, Mvogo Ndongo i njegove kolege zaputili su se u šume planine Glava šećera, južno od Fritauna. Kako je vrijeme za ekspediciju isticalo i zatvaranje zbog koronavirusa se primicalo, pretraživali su oblast oko jezera Guma, na osnovu savjeta lokalnog stanovništva.

Duboko u šumi, konačno je pronašao šarenu krabu iz Sijera Leonea. Rakovi su živjeli u jazbinama toliko dubokim da su Mvogo Ndongo i njegov tim morali pažljivo da ih iskopaju pomoću krampova i mačeta.

Kada su sa rakova očistili zemlju otkrili su šarene krabe – prve žive primjerke Afrithelphusa leonensis viđene od 1955. godine.

Tek što su pronađene, a već su na ivici izumiranja

Pored ponovo otkrivene šarene krabe iz Sijera Leonea i Afzeliusove krabe, pronađene su i dvije nove vrste slatkovodnih rakova.

Staništa ovih vrsta rakova ugrožena su uništavanjem šuma zbog potreba stanovništva ove zapadnoafričke države za poljoprivrednim parcelama i za ogrijev.

Sada kada naučnici znaju da su rakovi tamo, polažemo nade u to da mogu biti zaštićeni

"Novi podaci dobijeni od ekspedicije omogućiće nam da ponovo procijenimo status crvene liste svake od ovih vrsta koje će vjerovatno biti kritično ugrožene, odnosno blizu izumiranja“, kaže Kamberlidž.

Sledeći korak, kako navodi, je osmišljavanje akcionog plana za svaku vrstu i sprovođenje zaštitnih mjera na terenu sa nadležnima u Sijera Leoneu kako bi se ove vrste spasile od izumiranja.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније