Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ RTS ]

28. 11. 2022. 10:34 >> 10:32

PREKO 50 000 TURISTA GODIŠNjE

Na pragu zime Đavolja varoš još mističnija

Prirodni fenomen Đavolja varoš, koji je bio jedini srpski kandidat za izbor u Sedam novih svjetskih čuda prirode, ove zime dočekaće turiste sa obnovljenim stazama i vidikovcima, kako bi gosti lakše i bezbjednije doživjeli sve čari ovog fenomena.

 

Lokalitet smješten u srcu Radan planine, čine 202 zemljane figure različitog oblika i visine od dva do 15 metara, sa kamenim kapama na vrhu. Svojom jedinstvenošću, snagom i ljepotom ova atrakcija privlači turiste tokom cijele godine.

„Meni je ovo jako zanimljivo kako je priroda napravila jedno po meni od Sedam svjetskih čuda i ako to nije, možemo da kažemo da je osmo svjetsko čudo“, rekao je Pančevac Nikola Đukić.

Vesna Jovanović, iz Smedereva, kaže da je fascinira nevjerovatan umjetničko-prirodni ambijent Đavolje varoši.

Veliki kompleks na otvorenom, koji se prostire na 67 hektara zaštićene površine bogate specifičnim reljefom i mineralnim vodama, sa puno čistog vazduha i šuma, neprocjenjivo je blago o kome brine kompanija „Planinka“ koja svake godine ulaže u izgradnju infrastrukture i obogaćenje sadržaja.

„Izgrađeni su prilazni putevi uređene su staze koje vode naše turiste do samog lokaliteta, nekoliko platformi u centru Đavolje varoši, a tu su i osvetljenje kako vezano za same figure, tako i za staze koje vode do lokaliteta“, navodi Slaviša Jovanović iz kuršumlijske „Planinke“.

Novi sadržaji ovo mjesto učiniće još mističnijim, što će mnoge turiste podsjetiti na legende o nastanku ovog čuda prirode.

„Najpoznatije su one koje govore da je ovdje trebalo da se odigra vjenčanje između brata i sestre. Đavo je uzeo pod svoje mještane ovog kraja pa je u jednom trenutku Bog sjedinio nebo sa zemljom, odnosno zaustavio taj budući incest“, priča Marina Cvetković, turizmolog.

Okamenjene svatove ili figure nastale erozivnim procesom, kako kaže nauka, godišnje posjeti više od 50.000 turista.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније