Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ RTS ]

07. 12. 2022. 14:12   >>  14:10

BIĆE PRODATA ZA 80 000 EURA

Svi znamo kako je završila, ali kakvu je gitaru imala Marija Antoaneta

Očekuje se da će gitara koju je Marija Antoaneta dala kao poklon biti prodata za 80.000 eura.

 

Marija Antoaneta je možda najviše upamćena po svojoj tragičnoj smrti. Malo ko zna da se bavila muzikom. Procjenjuje se da će gitara za koju se smatra da joj je pripadala, biti prodata za oko 80.000 eura na aukciji ove sedmice.

Francuska aukcijska kuća Agut navodi „Trianon" gitaru iz kasnog 18. vijeka kao rijetku vrstu instrumenta u obliku barke poznatog kao en bateau, a koju je u Parizu napravio Žak-Filip Mišelo oko 1775. godine.

Instrument je napravljen delikatno i detaljno, od drveta voća, koje je ukrašeno listićima od slonovače i abanovine, uz rozetu koja prikazuje par golubova.

„Ova gitara je izuzetna i estetski i tehnički, pravo blago prefinjenosti", rekao je Grego de Tor, šef jednog od odjeljenja u „Agutu" i specijalista za gitare.

Iako aukcijska kuća napominje da nema prateće dokumentacije, na osnovu različitih istorijskih izvještaja vjeruje se da je instrument poklon Marije Antoanete osobi iz njenog bliskog kruga poznanika, markizi De la Rošelambert-Teval.

„Ova gitara je svojevrsni dokaz privatnog života i dio kraljičine intime", dodao je De Tor.

Instrument su sačuvali potomci markize, počev od njenog sestrića Anrija - do danas.

De Tor je rekao da se nada da će se ovaj predmet svidjeti ljubiteljima muzike i onima koji se zanimaju za ličnost Marije Antoanete i istoriju Francuske.
Gitara je do aukcije izložena u "Nei-sur-Seiney" u Francuskoj.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније