Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ Kliks.ba ]

05. 01. 2023. 22:36 >> 22:32

DIZAJN PATENTIRAN 1873.

Evo čemu služe metalne spojnice na farmerkama

Nedavno je na Redditu pokrenuta rasprava o metalnim spojnicama na farmerkama i njihovoj svrsi, a priča zapravo vodi do 1873. godine kada je Levi Strauss & Co. patentirao dizajn.

Američki krojač Jakob Davis prvi je izumio zakivanje pantalona, ​​zabijajući male diskove na metalne klinove koji su probijali tkaninu. Godine 1873., Levi Strauss & Co patentirao je dizajn, a metalne spojnice na farmerkama brzo su postale suštinski dio legendarnog dizajna plavih farmerki.

Međutim, čemu tačno služe te male metalne spojnice? To su se zapitali i korisnici Reddita, a u nizu odgovora bilo je i prilično neobičnih ideja.

"Da li služe svrsi, praktičnoj ili drugoj? Ako ne... Zašto su tu?", upitao je korisnik, a drugi su nagađali da su tu da "nas kazne jer smo prerano izvadili veš iz mašine za sušenje", a neki su se šalili da služe da izgrebemo ekran telefona prilikom ubacivanja u džep.

Naime, 1870-ih, jedan od najvećih problema koje su radnici imali sa svojim farmerkama bio je taj što bi se uglovi džepova prebrzo pohabali. Tada je Jakob Davis došao na ideju da zakuca male metalne spojnice na mjesta gdje ljudi cijepaju farmerke – u uglove džepova i bazu rajsferšlusa.

Danas, farmerkama zapravo nisu potrebne zakovice da bi se spriječilo habanje, jer većina korisnika ne nosi svoje farmerke na posao u rudnike. S obzirom na to i dalje ćete često naći spojnice na farmerkama - iako su one isključivo za dekoraciju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније