Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Т.Г. [ RTS ]

03. 02. 2023. 18:04 >> 17:59
1

KAO ŠTENE JEDVA PREŽIVIO

Najstariji pas na svijetu uskoro puni 31 godinu

Tridesetogodišnji pas Bobi, iz Portugala, uskoro će napuniti 31. godinu i zvanično je imenovan najstarijim na svijetu, navela je Ginisova knjiga rekorda.

Bobi, rasni alentejski pastirski pas (Rafeiro do Alentejo), ima 30 godina i 268 dana, a 11. maja će napuniti 31. godinu.

Rođen je na porodičnoj farmi u selu Konkeiros u okrugu Leiria 1992. godine i nastavlja da živi sa istom porodicom.

Bobi je tako premašio skoro stotinu godina star rekord za najstarijeg psa, koji je prethodno držao australijski ovčar Blui, koji je doživio 29 godina i pet mjeseci.

Njegova starost potvrđena je u portugalskoj bazi podataka za ljubimce, kojom upravlja Nacionalna unija veterinara.

Za dlaku izbjegao smrt

Uprkos tome što Bobi slavi titulu najstarijeg, život mu nije bio oduvijek ružičast.  

Rođen je kao jedan od četiri štenca u objektu gdje je porodica Kosta skladištila drva. Zbog velikog broj životinja na farmi, porodica je odlučila da se riješi novih štenaca.

Bobi je, međutim, pobjegao.

„Otac mi je bio lovac, pa smo uvijek imali mnogo pasa. Nažalost, u to vrijeme su stariji ljudi smatrali normalnim da, ukoliko nisu mogli da drže više životinja, zakopaju mladunce u rupu da ne bi preživjele“, kaže Leonel Kosta, koji je tada imao osam godina.

Leonel i njegov brat su krili od porodice da je Bobi preživio, ali su ih roditelji otkrili.

„Priznajem da su nas kaznili kad su saznali, ali je bilo vrijedno toga“, ističe Leonel.

Od tada je Bobi sa porodicom i jede hranu koju i oni jedu, ali bez začina.

„Jeli su ono što i mi. Da bira između konzerve hrane za životinje i parčeta mesa, Bobi se ne dvoumi mnogo i uvijek uzima našu hranu“, navodi Leonel i smatra da je ishrana doprinijela tome da dočeka duboku starost.

Sve do 2018. godine, kada se srušio zbog problema sa disanjem, nikada nije imao nikakav zdravstveni problem. Srećom, pregurao je to.

„Redovno ga posjećuje veterinar i svi pregledi pokazuju da se dobro drži za svoju starost“, kaže Leonel Kosta, dodajući da je vrlo moguće da je i to što je živio miran život u zdravoj sredini možda dodalo još nekoliko godina života.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније