Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Бу. [ n1 ]

28. 03. 2023. 11:26 >> 13:56

STRUČNjACI SAVJETUJU

Kako da spriječite konzumiranje hrane kada ste pod stresom

Prema riječima dr Alison Čes, kliničke direktorke u "Centru Eating Recovery", jedenje pod stresom je kada koristite unos hrane kao odgovor na svoje emocije, za razliku od stvarnog ispunjavanja prehrambenih potreba svog tijela. Pritom jedete više nego što je potrebno i puno duže nakon postizanja sitosti, objašnjava Čes.

 

Ona je takođe dala par savjeta kako da se ponašate u takvim situacijama.

Postanite svjesni toga što radite i šta unosite u svoje tijelo
Čes prije svega preporučuje da povećate svijest o situacijama koje izazivaju takvu ishranu.

„Usredsredite se na prepoznavanje obilježja i okolnosti jedenja pod stresom, kao i hrane za kojom tada posežete“, kaže ona.

Isplanirajte svaki obrok i užinu
Ako ste zbog nadolazećih obaveza već rutinski do lakta u kesi čipsa, postanite svjesni toga i pokušajte da preduhitrite takvo ponašanje. Pripremite i isplanirajte zdrave obroke za cio dan, kaže dr Rejčel Goldman, psiholog iz Njujorka.

Planiranje doručka, ručka, međuobroka i večere sprečava ljude da nekontrolisano jedu samo zato što osjećaju pritisak.

Ne štedite na vodi ili snu
Nije neuobičajeno miješati dehidrataciju ili umor sa glađu ili žudnjom za hranom, s obzirom na to da se tada osjećate slično.

Kad ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo će početi da se oslanja na deponovani šećer za energiju, izazivajući želju za nečim slatkim, dok je sve što vam treba hidratacija. Kad ste umorni, žudićete za energetskom injekcijom iz hrane čak i ako zapravo niste gladni.

Uživajte u međuobroku, ali svjesno
Ako jedete grickalice kao međuobroke da biste se riješili stresa, Goldman predlaže da napravite malu pauzu i budete savršeno iskreni prema sebi. Nekoliko puta duboko udahnite i oslonite se na ono što osjećate prije nego što se bacite na grickalice.

„Ako neko pojede previše sladoleda, možda će se nakon toga osjećati krivim i taj će osjećaj krivice uticati na njegove sljedeće misli, emocije i ponašanja“, objašnjava Goldman.

To možete izbjeći tako što ćete priznati sebi odakle potiče vaša potreba, na šta je usmjerena, ali i da popustite kočnice s vremena na vrijeme. Preveliko stigmatizovanje takvih žudnji samo dovodi do frustracije i još veće potrebe. Udovoljite sebi, ali pokušajte da to činite sa mjerom, piše „Women’s Health“, prenosi Index.hr.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније