Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ N1/Anadolija ]

01. 04. 2023. 17:15   >>  17:16

U MUZEJU RIJETKIH KNjIGA U KAZAHSTANU

Drevni rukopis ukoričen ljudskom kožom i dalje misterija

Drevni latinski rukopis, koji je bio uvezan u ljudsku kožu, ostaje misterija u Kazahstanu. Prekriveno ljudskom leđnom kožom, djelo od 330 stranica, napisano na starom latinskom 1532. godine, izloženo je u Muzeju rijetkih knjiga u Nacionalnoj akademskoj biblioteci u glavnom gradu Astani.

Knjigu je biblioteci donirao privatni kolekcionar 2014. i od tada je izložena u muzeju, rekao je Moldir Tolepbej, stručnjak u Odjeljenju za nauku Nacionalne akademske biblioteke.

"Knjiga, koja pripada sjevernoitalijanskom notaru po imenu Petrus Puardus, napisana je na starom latinskom 1532. godine. Sastoji se od ukupno 330 stranica, ali stručnjaci su u ovom trenutku uspjeli da pročitaju samo prvih 10 stranica", dodao je on.

Tolepbej je naglasio da se knjiga sastoji od podataka o ulaznim i izlaznim računima, kreditu i hipoteci, ali da rukopis nije u potpunosti dešifrovan.

"Rad je ispitan u laboratoriji Nacionalnog centra za medicinske nauke u Astani. Utvrđeno je da je knjiga bila uvezana u ljudsku kožu leđa", istako je Tolepbej.

Nacionalna akademska biblioteka čuva gotovo 13.000 rijetkih knjiga, uključujući posebne knjige od zmijske kože, dragog kamenja, svilene tkanine i zlatnog konca.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније