Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Zanimljivosti

Б.Б. [ Klik.ba ]

03. 04. 2023. 15:51 >> 15:51

ATRAKCIJA AKVARIJUMA U MAJAMIJU

Orka Lolita će biti vraćena u Pacifik nakon više od 50 godina zatočeništva

Najstariji kit ubica koji se nalazi u zatočeništvu trebao bi biti vraćen u Pacifik, više od 50 godina nakon što je uhvaćen, javlja BBC. Riječ je o orki Lolita staroj 56 godina, koja je glavna atrakcija Miami Seaquariuma na Floridi već decenijama.

Borci za životinje se godinama bore za puštanje orke na slobodu, što će se uskoro ostvariti. Zvaničnici Miami Seaquariuma su saopštili da će započeti proces vraćanja Lolite u Pacifik u saradnji s neprofitnom organizacijom "Friends of Lolita", a to će finansirati Džim Arsej, vlasnik NFL tima Indianapolis Colts.

"Uzbuđen sam što sam dio Lolitinog putovanja. Ona je jedno snažno biće, nevjerovatna je. Od djetinjstva volim kitove", kazao je Arsej.

Lolita je ženka prvobitno poznata pod imenom Tokitae ili Toki, a ove orke žive u Sjevernom Pacifiku s tim da provode nekoliko mjeseci u godini u uvali Puget Sound u Vašingtonu. Ova populacija orki je proglašena ugroženom vrstom 2005. godine djelimično zbog programa zatočeništva i lova sedamdesetih godina prošlog vijeka, kada je i Lolita uhvaćena. Od tada živi u bazenu dimenzija 26 x 11 metara, što je opasno za životinju dugu oko šest metara.

Međutim, Lolitine godine i činjenice da je decenijama živjela u zatočeništvu, te da nije u stanju da se sama hrani, mogli bi zakomplikovati njeno puštanje na slobodu. Stoga će vjerovatno živjeti u prirodnom morskom oboru, a naučnici traže najbolje lokacije među kojima je i ona u vodama kojim Lolitina porodica još uvijek pliva.

Vjeruje se da je njena 95-godišnja majka još uvijek živa. To će biti prilika da se Lolita akustično poveže s porodicom, a potencijalno vremenom i fizički. Konstantno će biti praćena i učena da lovi, čime bi se u krajnjem stekli uslovi da se potpuno oslobodi i pridruži svom jatu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније